Ange ditt sökord

Regelbunden andningsträning med apparaten ska på sikt bygga upp och stärka andningskapaciteten.
 Foto: Shutterstock

Regelbunden andningsträning med apparaten ska på sikt bygga upp och stärka andningskapaciteten. Foto: Shutterstock

Redaktionen testar WellO2

Vi har haft möjlighet att testa  andningsredskapet WellO2 som enligt den finska tillverkaren använder sig av två metoder; andning med motstånd och inandning av varm vattenånga.

Annons:

Att använda sig av varm vattenånga har länge varit ett ”knep” hos skådespelare och sångare för att stärka andningen och rena luftvägarna. När WellO2 nu gör intåg på den svenska marknaden är målgruppen främst personer som har nedsatt andningskapacitet som äldre och personer med astma eller annan lungsjukdom. Samtidigt menar Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi vid Helsingfors universitet att metoden även ska passa yngre och friska som vill stärka sina andningsorgan. I Finland används WellO2 bland annat av idrottare.

Läs mer om varför läkaren rekommenderar andningsträning.

Det här är WellO2

Själva andningsträningsapparaten är ungefär lika stor som en traditionell tekokare. Alla tillbehör man behöver medföljer och tar du dig bara tid att läsa igenom hur du sätter ihop allt ordentligt så går det på ett kick, vilket uppskattas. Det följer även med minttabletter som du löser upp i vattnet och som ger en behaglig mintsmak i luften. Genom att utandas med motstånd vidgas luftrören och utandningen ska förbättras. Att inandas med motstånd förbättrar inandningen och ska mildra irritation i luftvägarna och vårda stämbanden.

Det medföljer även en mask för näsan som ska bidra till att linda nästäppthet, vilket är särskilt förekommande om du är allergiker.

Test av WellO2

För undertecknad, som inte har några direkta andningsbesvär mer än lite morgonsnuva då och då har det varit intressant att se hur andningsträningsapparaten kan förbättra andningsförmågan och luftvägarnas kondition i praktiken.

Handhavandet är enkelt, när maskinen är ihopsatt. Jag har testat den både på morgonen, mitt på dagen och senare på eftermiddagen och kvällen. Jag upplever att jag har behövt använda den ett par gånger innan jag känner någon större skillnad men det ska sägas att den där täpptheten i näsan som jag har på morgonen faktiskt mildras snabbare än i vanliga fall. Tanken är också att effekten ska vara på både kort- och lång sikt.

Det är en skön och behaglig känsla att använda WellO2 och det är förmodligen ännu större skillnad om jag hade haft andningsbesvär eller till exempel allergier, som är vanligt förekommande så här års. En viktig punkt är att man inte ska använda den som ”behandling”, det vill säga om man har luftvägsinfektion eller feber. Tanken är att WellO2 ska vara ett redskap för andningsträning och inget annat.

Vid andningssträning andas du in långsamt i munstycket. Man kan själv justera andningsmotståndet vilket är ett innovativt sätt att träna andningen. Tanken är ju att andningsmusklerna ska förstärkas och man får försöka hitta ett andningsmotstånd som passar. Det är kul att använda och jag tycker ändå att det ger en skön känsla i luftvägarna och med andningen. Sen får tiden utvisa om jag upplever att min andningsstyrka är förstärkts, där är jag inte riktigt än.

Plus och minus med WellO2

+ Smidig och lätt.

+ Mycket enkel att använda, inget krångel.

+ Behaglig känsla vid användning.

+ Hygienisk, delar går att ta av och tvätta ordentligt.

+ Innovativ.

– Om man inte har ett direkt behov av andningsträning kan den vara mindre nödvändig men ändå trevlig att använda.

– Vid mindre andningsbesvär upplevs förmodligen skillnaden inte som lika stor som för den som har andningsbesvär, exempelvis pollenallergiker.

– Man hade gärna fått skicka med fler minttabletter.

Fakta WellO2

  • WellO2 är en globalt patenterad teknologi som kombinerar ångandning med motstånd i in- och utandningen.
  • WellO2 är ingen medicinsk produkt. Syftet är framför allt träning av andningsmuskulaturen genom ett justerbart motstånd i kombination med inandning av varm ånga.
  • Produkten har funnits på den finska marknaden sedan 2016, merparten säljs på apotek. 70 procent av användarna är 50-70 år. I augusti 2019 lanserades produkten i Sverige.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: