Ange ditt sökord

Massvaccinering av hundar är ett effektivt sätt att utrota rabies, men en svårighet med det är att många drabbade hundar är vildhundar. Foto: Shutterstock

Massvaccinering av hundar är ett effektivt sätt att utrota rabies, men en svårighet med det är att många drabbade hundar är vildhundar. Foto: Shutterstock

Rabies orsakar 160 dödsfall om dagen

Antalet människor som dör i rabies uppgår till cirka 59 000 varje år, vilket motsvarar 160 personer om dagen. Väl smittad är det i stort sett hundraprocentig risk att dö i sjukdomen.

Annons:

Antalet dödsfall konstateras i en ny rapport från Global Alliance for Rabies Control. Hårdast drabbade är Afrika söder om Sahara och Indien. I det sistnämnda dör ungefär 20 000 personer varje år av rabies, det vill säga 35 procent av alla dödsfall.

Virus som finns i saliven hos djur

Rabies är ett virus som finns i saliven hos vissa djur, exempelvis hundar. En person som har blivit smittad insjuknar med ångest och oro som tecken på en hjärninflammation. I regel avlider person inom två veckor på grund av att nerverna till svalgmuskulaturen påverkas och orsakar personen kramper vid sväljning, så kallad vattuskräck.

Det farliga med rabiesviruset är att det lätt kan gömma sig i immunförsvaret, vilket kan göra att kroppen kan ha svårt att bekämpa det. 

Forskarna ser gärna massvaccinering av hundar 

Viruset går att förhindra genom vaccin. 99 procent av alla som årligen dör av rabies har blivit bitna av hundar. En massvaccinering av hundar skulle därför kunna rädda tusentals liv. Det skulle också vara ett kostnadseffektivt sätt att få kontroll över rabiessmittan, menar forskare vid universitetet i Glasgow.

På sikt är vaccinering av hundar det överlägset bästa sättet att kunna utrota rabies. Men i praktiken kan det dock vara svårt att genomföra rent logistisk då många drabbade hundar är vildhundar.

Efterlyser bättre tillgång på vaccin och behandling

Forskarna anser att resurserna på rabiesvaccin måste bli bättre, så även tillgången till behandling för människor. En behandling kostar runt 1000 kronor, men i fattiga länder är det alldeles för dyrt för många.

Tillsammans med WHO har universitetet i Glasgow arbetat fram en metod som ska få bort rabies från de hårt drabbade u-länderna och ska nu dra igång ett vaccinationsprogram i Tanzania, Sydafrika och på Filippinerna. 

 
Läs mer om rabies och dess symtom:
Rabies (vattuskräck) 
Annons:

Källor:

SVT, Dagens Medicin

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: