Ange ditt sökord

Adhd kan också innebära att man blir mer kreativ, innovativ och har en fantastisk förmåga att fokusera, det man kallar för hyperfokus. Foto: Shutterstock

Adhd kan också innebära att man blir mer kreativ, innovativ och har en fantastisk förmåga att fokusera, det man kallar för hyperfokus. Foto: Shutterstock

Psykiatrikern: adhd kan vara en tillgång

Adhd är en diagnos som ökar i Sverige. För många kan det vara en livslång kamp om man inte får rätt hjälp och stöd, men det finns också flera egenskaper som kan vara riktigt fördelaktiga.

Annons:

Det menar psykiatrikern Anders Hansen, verksam vid Sophiahemmet i Stockholm, som har skrivit en bok där han beskriver adhd som en tillgång. 

Kan bidra till kreativitet och hyperfokus

I Stockholm diagnosticeras cirka tio procent av alla tonårspojkar med adhd. För vissa kan det innebära en stor funktionsnedsättning, men det finns andra – positiva – sidor av diagnosen också. 

Drag som kan känneteckna adhd är till exempel koncentrationssvårigheter, impulsivitet och hyperaktivitet, men det är långt ifrån alla egenskaper. Diagnosen kan också innebära att man blir mer kreativ, innovativ och har en fantastisk förmåga att fokusera, det man kallar för hyperfokus.

Hyperfokus aktiveras om man hittar något som är riktigt intressant och då kan personen bli väldigt drivande och initiativrik. Därav är många som har adhd duktiga entreprenörer, säger Anders Hansen. 

Tips och tricks för att hitta fördelarna med adhd

Enligt Anders Hansen finns det en del tricks som man kan använda sig av för att kunna hitta fördelarna med adhd. I skolan kan man till exempel se till att uppgifterna är korta och avgränsade med tydlig och snabb feedback. Detta för att de med adhd tycks ha ett annorlunda belöningssystem i hjärnan då de behöver snabba dopaminbelöningar, vilket betyder att de behöver snabb feedback. 

Ett annat konkret tips är att öka mängden fysisk aktivitet. Det ökar koncentrationen hos alla, men särskilt mycket hos de som har många personlighetsdrag av adhd.  

Med sin bok hoppas Anders Hansen kunna nyansera bilden av adhd och visa på att det finns fördelar också, vilket många i samhället ofta missar. 

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: