Ange ditt sökord

Kenneth Eriksson Foto: Shutterstock

Kenneth Eriksson Foto: Shutterstock

Psoriasisartrit hålls i schack med nya läkemedel

Att ha psoriasisartrit känns som att gå på krossat glas, fast i lederna. Kenneth Eriksson fick diagnosen som 25-åring. Nu nästan femton år senare har han prövat många olika behandlingar och jobbar fortfarande inom VVS-branschen.

Annons:

– När sjukdomen bröt ut var jag hemma med mitt äldsta barn och vi bodde i ett radhus med två våningar. På morgonen var jag så stel att jag inte kunde gå. Jag kröp ur sängen och rutschade utför trappan med sonen, fast det tyckte han var skitkul.
Men som tur är håller behandlingarna Kenneth Erikssons sjukdom i schack.
– Just nu har jag ont i nacken, men man vänjer sig. Sådan är mentaliteten här på bygget, man kommer hit och gör sitt jobb. Och det är ganska bra, det är ju ingen idé att leva för att klaga. Min utgångspunkt är att jag är frisk och kan göra allt, även om det kanske tar lite längre tid. Egentligen tror jag att man kan meditera bort besvären, det sitter 100 procent i tanken.
Kenneth jobbar på en stor byggarbetsplats mitt i centrala Stockholm där han är projektledare. Han har precis varit hemma några dagar och kurerat sig själv och sitt yngsta barn som är tre år.

Läkemedel i spruta
– Enbrel heter medicinen som jag tar nu och det är ett biologiskt läkemedel. Jag tar fyra sprutor i månaden. Eftersom medicinen blockerar en del av immunförsvaret är man ju mer mottaglig för infektioner men jag är förkyld ungefär en gång om året, så det är inget stort problem.
I tre år har han tagit läkemedlet och det är rekordlång tid. Cellgiftet Methotrexate gav honom förhöjda levervärden så medicineringen pågick bara ett halvår. Salazopyrin slog ut alla vita blodkroppar och det slutade med att hans bror som är sjuksköterska fick säga åt honom att åka till akuten.
– Jag stapplade in med 41 graders feber.
Skoven från psoriasisartriten flyttar runt i kroppen, ut i fingrarna eller till käken.
– Då får man hjälp på traven med att hålla vikten. Det är ju svårt att gapa och få i sig någon mat.
Kenneth försöker låta bli att stressa men det är svårt i dagens arbetsliv. Regelbundet tränar han som målvakt i ett bandylag.
– Innan jag fick diagnosen hade jag lite ont i fingerlederna men jag trodde att det berodde på bandyspelet, att jag hade fått hårda bollar på fingrarna. Jag hade också hudutslag i hårbotten och på armbågar och knän, men det var så lite att det inte störde.

Sluta som rörmokare
I mitten av 80-talet jobbade han som rörmokare, det var långa arbetsdagar för att tjäna så mycket pengar som möjligt.
– Det är den enda orsak jag kan se till varför sjukdomen bröt ut. Till slut gick det inte längre. Jag hade ont i händerna och svårt att röra mig. Jobbet som rörmokare var alltför fysiskt krävande.
Försäkringskassan betalade en treårig utbildning till VVS-ingenjör.

Kan nu leka med barnen
-Först finansierade de bara ett års omskolning, och föreslog sedan att jag skulle sitta i kassan på Konsum. Jag överklagade och vann efter en lång strid. Jag är verkligen glad att det fanns pengar att satsa, så att jag kunde använda min sju år långa erfarenhet som rörmokare i det fortsatta yrkeslivet. Inte kul att bli sjukpensionär före trettio års ålder.
Med första kullen barn, som nu är 15 och 18 år, kunde Kenneth nästan inte leka något alls. Han kommer ihåg hur det var.
– Jag satt bredvid och tittade på när min svåger spelade fotboll med barnen. Med min treåring och sexåring kan jag faktiskt klättra i träd och hänga i knävecken. Det är tack vare Enbrel.
Men att läsa på bipacksedeln till medicinen ger en tankeställare. Biverkningar kan vara till exempel den allvarliga neurologiska sjukdomen multipel skleros.
– Jag står ju inför valet med kanske tio kvalitativa år eller femton år med smärta. Tittar jag bara i nuläget är det inte svårt att fatta beslutet. Men hur tänker du vid 60-årsålder då klockan klämtar för dig?
Kenneth kommer ihåg hur det kändes i kroppen när han var 8-10 år.
– Inget stoppar dig, det är den bästa känslan som jag fortfarande kan få ibland. För att komma dit gäller det att jag sköter sprutorna och krämerna. Speciellt är det jobbigt att stryka på krämer, det tar lång tid och hindrar ens sociala liv. Jag är så himla morgontrött.

Turkiska sugfiskar
Att bada med turkiska sugfiskar och låta dem göra jobbet med att plocka bort fjäll och smörja på det aktiva ämnet ditranol verkar i och för sig bra.
– Fast det finns inte en möjlighet att jag skulle sitta hemma med armen nersänkt i ett akvarium. Det är inte tidseffektivt. Jag vet att det finns en kräm med den här substansen i högre dos. Det skulle i sådana fall vara helheten med att åka till Turkiet och sola som lockar.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: