Ange ditt sökord

Under mars månad förväntas halterna av gråal (bilden) och hassel öka vilket många pollenallergiker kommer känna av. Foto: Shutterstock

Under mars månad förväntas halterna av gråal (bilden) och hassel öka vilket många pollenallergiker kommer känna av. Foto: Shutterstock

Pollensäsongen igång – det här bör du tänka på

Visst är våren efterlängtad men för många innebär säsongen allergiska besvär för med våren kommer pollen och sedan någon vecka tillbaka är årets säsong igång.

Annons:

Det enligt Naturhistoriska riksmuseets experter som följer pollenutvecklingen i landet.

Gråal och hassel

Det finns tecken som tyder på att en allt tidigare pollensäsong är en effekt av den högre globala temperaturen i världen. I år såg experterna på Naturhistoriska riksmuseet att det redan i februari gick att mäta upp halter av gråal och hassel, även om det då var relativt låga halter.

Redan i mars månad väntas dock dessa halter öka och i slutet av månaden väntas alm och sälg blomma. Då finns det risk att du som är allergisk på allvar börjar känna av din allergi.

Når kulmen i maj

Björk och tall är några av de allra vanligaste orsakerna till att människor känner av pollenallergi men de blommar inte förrän senare på våren, först i maj blommar dessa ut.

Huruvida en pollensäsong blir svår eller inte är svårt att säga menar experterna däremot vet man att tidigare vår betyder att besvären kan komma tidigare för de personer som är allergiska. Även om pollensäsongen når en kulmen i maj så känner många av pollen och allergi, inte sällan gräsallergi, också under sommarmånaderna.

Viktigt att behandla i tid

Irritation i ögon och näsa är tecken på att du drabbats av allergisk reaktion mot pollen. Ett sätt att förebygga allergibesvär är att du som vet med dig att du får besvär börjar behandla din allergi i tid då det tar ett tag innan läkemedlen når sin fulla effekt.

Om du har pollenallergi kan du tänka på följande:

  • Påbörja din medicinering tidigt på säsongen – så fort du känner symtom.
  • Använda dig av läkemedel som tabletter eller om besvären gäller ögonen, ögondroppar.
  • Undvika andra allergener som starka parfymer och tvättmedel, pälsdjur och ta inte in björkris under allergiperioden.

För dig som vill börja behandla din allergi går det bra att inhandla något av de många receptfria läkemedel som finns på apotek. Fråga dig fram och tänk på att om inget receptfritt läkemedel hjälper eller om du upplever astmaliknande symtom (läs mer om skillnader mellan allergi och astma här) så bör du kontakta vården.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: