Ange ditt sökord

Pollensäsongen är värst – men Dan lever med allergi året runt

Pollensäsongen är värst – men Dan lever med allergi året runt

Dan Sjöland lever med allergi. Det innebär ett liv utan färsk frukt och de flesta grönsaker, återkommande kortisonsprutor och ögondroppar – samt minimalt med sömn mellan april och juni.

Annons:

De två-tre månaderna på våren och försommaren innebär för de flesta människor någonting positivt. Värmen återkommer och med den grönskan. Men med grönskan luften med pollen av alla de slag. För Dan Sjöland innebär det den värsta tiden på året.

– Jag har även en del problem med snarkning, och det blir värre under pollensäsongen. Många nätter känns det som om jag inte har sovit. Sömnbristen påverkar naturligtvis vardagslivet. Dan driver en bilverkstad i Göteborg med cirka 15 anställda och måste vara tillgänglig där.

–Man får kämpa sig igenom de dagarna på jobbet. Däremot blir man närmast likgiltig när man kommer hem och orkar inte ta tag i någonting. Dan får en kortisonspruta inför varje säsong och den brukar lindra de värsta besvären. Ögondroppar hjälper till ytterligare och dessutom har reaktionerna på pollen blivit ”bättre med åren”, som Dan säger.

Kan inte äta frukt

Värre är det med frukt, grönsaker och nötter, som han inte kan äta utan att få reaktioner.

– Jag klarar det om det är tillagat, uppvärmt på något sätt. Av färska varor är det i stort sett bara vanlig grönsallad jag klarar av. Dan berättar om hur han en gång skulle skära honungsmelon till sina två barn, och fick för sig att han skulle testa om just den frukten gick att äta.

– Halsen svullnade upp på nolltid, och det kändes som om jag ville köra ner en diskborste för att klia. Men jag får väl skylla mig själv. Samtidigt är det så frustrerande just med frukt, man ser alla andra på jobbet som kan ta en banan eller äpple till mellanmål. Det kan inte jag, säger Dan. Han har dock lärt sig att leva med sin sjukdom, och är glad över att ingen av barnen ännu drabbats. För han minns hur det var när han själv växte upp.

– Jag tycker inte synd om mig själv, däremot kan jag tänka mycket på de som är unga som lider av allergi. Man blir trött, både av sjukdomen och av medicinerna. Då är det svårt att vara alert och hänga med i skolan, säger Dan Sjöland.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: