Ange ditt sökord

Enligt apotekare Maria Calles är de vanligaste orsakerna till att vardagen inte riktigt fungerar att man känner sig trött, ögonen kliar och att näsan rinner.

Enligt apotekare Maria Calles är de vanligaste orsakerna till att vardagen inte riktigt fungerar att man känner sig trött, ögonen kliar och att näsan rinner.

Apotekare Maria Calles ger sina bästa råd om hur du som pollenallergiker får vardagen att fungera.

Apotekare Maria Calles ger sina bästa råd om hur du som pollenallergiker får vardagen att fungera.

Pollenallergiker? Så får du vardagen att fungera

På arbetsplatser, i skolor och förskolor och runt om i landet är det många svenskar som under våren och sommaren besväras av allergier. Som tur är finns det saker man kan göra själv för att få vardagen att fungera.

Annons:

Apotekare Maria Calles grundläggande råd är att undvika pollen så långt det går och att medicinera i rätt tid, med rätt mängd och under hela tiden som man har besvär.

Behandla för att undvika trötthet

Beroende på väder och vind kan pollensäsongen bli olika besvärlig för den som drabbas av allergier. Det är inte ovanligt att uppleva besvär så tidigt som januari och februari, till exempel brukar hasseln vara tidigt ute. Ett problem är de allt mildare vintrarna som har bidragit till att det är pollensäsong nästan året runt numera. 

Utan behandling kan många allergiker känna sig trötta och hängiga och då få svårt att orka med skola, arbete och vardagsaktiviteter, säger Maria Calles på Apotek Hjärtat.

Enligt Maria Calles är de vanligaste orsakerna till att vardagen inte riktigt fungerar att man känner sig trött, ögonen kliar och att näsan rinner. Svårigheter att sova på grund av nästäppa och klåda med mera gör också att man blir ännu tröttare och har mindre ork för aktiviteter som träning och svårigheter att utföra vissa sysslor som gräsklippning och andra utomhusaktiviteter.

Alternativ för dig som inte vill använda läkemedel

Allergiker upplever ibland en oro att också medicineringen i sig kan orsaka trötthet och dåsighet vilket även det kan begränsa vardagen. Men det är inte alltid medicineringen som är ”boven”.

Det är ofta så att det egentligen är själva allergin i sig som orsakar tröttheten och att detta besvär minskar om man behandlar med läkemedel. Upplever man att man blir trött av antihistaminer kan man prova en annan sorts antihistamin och se om den gör att man blir mindre trött. Vill man absolut inte använda något läkemedel kan man få en viss effekt genom att skölja näsan och ögonen med koksaltlösning flera gånger under dagen samt använda en typ av nässpray som lägger sig som en skyddande hinna övernässlemhinnan och hindrar de allergiframkallande ämnena att ta sig in.

OK att gå till skolan under pollensäsongen 

Det är inte bara på arbetsplatser det finns människor med allergi, även barn och ungdomar drabbas och måste fortfarande gå till skolan. Maria Calles menar att det oftast inte är något problem att gå till skola eller förskola under pollensäsongen.

Det är viktigt att barnet tar sin medicin regelbundet och det kan vara bra att prata med personalen. Personalen kan behöva hjälpa till att droppa ögondroppar och ge nässpray under dagen och vid behov kan man kanske ordna så att barnet kan stanna inne på rasten när pollenhalten är som allra högst.

Det handlar mycket om att ta kontroll över sin allergi och genom att undvika de värsta pollenkällorna och/eller ta medicin kan man fortfarande gå till jobbet och fungera normalt i den miljön. Vid svåra fall av pollenallergi med mycket kraftiga symtom förekommer det dock att man kan sjukskriva sig för pollenallergi då det kan orsaka svårigheter att koncentrera sig och orka med jobbet.

Så klarar du vardagen under pollensäsongen 

För att underlätta den egna vardagen ska man först och främst i så stor utsträckning som möjligt undvika att utsätta sig för det man är allergisk mot. Det kan man göra genom att följa pollenprognoserna för att se när halterna av olika typer av pollen förväntas bli höga. Under varma och torra dagar är det bra att undvika att öppna fönster eller dörrar i onödan eller hänga ut sängkläder på vädring. Om man ska ut och springa är det bättre att göra det efter regn eller på morgonen eller kvällen då det finns mer fukt i luften som binder pollenpartiklarna. Om man har vistats utomhus under dagen är det en fördel att skölja håret på kvällen innan man går och lägger sig. Även i hundens eller kattens päls fastnar det pollenpartiklar som kan behöva sköljas ur. Om man behöver medicinera ska man börja med detta så snart man ser i pollenprognoserna att pollenhalten förväntas stiga eller senast så fort man börjar känna av symtom. Om man börjar efter att besvären brutit ut är det svårare att få bukt med besvären. Sedan ska man behandla varje dag så länge som man har besvär, att medicinera då och då hjälper inte lika bra. 

Då ska du söka vård för sina besvär

För att ta sig igenom säsongen när den är som allra värst rekommenderar Maria Calles åter att helt enkelt i den mån det går försöka undvika pollen och samtidigt medicinera i tid med rätt mängd och hela perioden som man har besvär. Inte sällan behöver man kombinera tabletter, nässpray och/eller ögondroppar för att få tillräckligt bra effekt. 

Får man inte tillräckligt bra effekt eller har andningsbesvär ska man söka sjukvård. Det finns receptbelagda läkemedel som kan fungera bättre och man kan även få genomföra en slags allergivaccination om man har svåra besvär. 

Så kan anhöriga hjälpa till att underlätta

Det är inte alltid lätt för anhöriga att förstå hur besvärligt det är att leva med pollenallergi och då fordras både förståelse och att man på ett bra sätt hjälper den drabbade så gott man bara kan.

Man kan hjälpa till genom att inte öppna fönstren i onödan och att undvika att röka eller bära starka parfymer som ytterligare kan reta slemhinnorna hos den som är allergisk. Hjälpa till att hålla gräset kortklippt är också ett bra råd. Som anhörig kan det vara bra att på ett hjälpsamt sätt påminna om medicinering om man märker att personen slarvar med det. Sen är det fint om man kan visa lite extra förståelse för att familjemedlemmar, vänner eller kollegor inte känner sig på topp under den här perioden. Oavsett ska man självklart i den mån det går ha en fungerande vardag även om man har pollenallergi. 

Fakta: Vanliga symtom vid pollenallergi

Symtomen varierar beroende på vilken typ av allergi du har, hur känslig man är och hur mycket man exponeras för det retande ämnet, allergenet. Symtomen kommer ofta snabbt, inom 10–20 minuter efter den första kontakten med frömjölet.

Några vanliga symtom vid pollenallergi är:

  • klåda i halsen
  • rinnande snuva
  • våldsamma nysningar
  • nästäppa
  • röda och kliande ögon

Som pollenallergiker är det också vanligt att känna trötthet, få huvudvärk och uppleva koncentrationssvårigheter när pollenbesvären är som värst. Även sömnen kan påverkas mycket av allergibesvär. Man kan även drabbas av hosta och retningar i luftrören, då är det extra viktigt att behandla dessa symtom för att undvika att du utvecklar astmasymtom. Astmasymtom kan bli långvariga och du löper även en risk att bli mer känslig i luftrören och näsan.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Redaktionen testar WellO2

Redaktionen testar WellO2

Vi har haft möjlighet att testa  andningsredskapet Well...

Pollenvaccin finns men få behandlas – så ser det ut i din region

Pollenvaccin finns men få behandlas – så ser det ut i din region

Runt tre miljoner svenskar har pollenallergi, den vanli...

Allt om pollenallergi (hösnuva) – orsak, symtom, behandling och vaccination

Allt om pollenallergi (hösnuva) – orsak, symtom, behandling och vaccination

Med våren och sommaren ser många allergiker framför sig...

Annons:
Pollenallergi eller coronavirus covid-19 – så vet du skillnaden!

Pollenallergi eller coronavirus covid-19 – så vet du skillnaden!

Covid-19, orsakat av det nya coronaviruset, och pollena...

Coronarapporten vecka 14: Nästan en femtedel kan vara smittade av covid-19

Coronarapporten vecka 14: Nästan en femtedel kan vara smittade av covid-19

Coronarapporten visar att nästan en femtedel av de till...

Coronatest och immunitet
2 april, 2020 Hjärta & Kärl

Coronatest och immunitet

För att vi så snart som möjligt ska kunna återgå till n...

Coronavirus covid-19: Vaccin börjar testas i Sverige redan nu

Coronavirus covid-19: Vaccin börjar testas i Sverige redan nu

Arbetet med att ta fram ett vaccin mot det nya coronavi...

Annons:
Coronavirus hos hund upptäckt i Sverige
31 mars, 2020 Djurens hälsa

Coronavirus hos hund upptäckt i Sverige

Ett coronavirus som orsakar luftvägsproblem hos hundar ...

Coronavirus covid-19: Kan jag träna under coronapandemin?

Coronavirus covid-19: Kan jag träna under coronapandemin?

Det enkla svaret på frågan om du kan träna under den rå...

Årets pollensäsong kan bli lång – påbörja behandling i god tid
21 januari, 2020 Luftvägarna & Allergi

Årets pollensäsong kan bli lång – påbörja behandling i god tid

Den ovanligt milda vintern har väl knappast undgått någ...

Årets främsta forskningsnyheter
29 december, 2019 Barn & Graviditet

Årets främsta forskningsnyheter

När årets viktigaste nyheter inom den medicinska forskn...

Användare av e-cigaretter manas till försiktighet
12 december, 2019 Luftvägarna & Allergi

Användare av e-cigaretter manas till försiktighet

Två sjukdomsfall som kan vara kopplade till användning ...

Allt fler kvinnor avlider i kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)
20 november, 2019 Kvinnans hälsa

Allt fler kvinnor avlider i kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)

Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, dödar tusentals sv...

Annons:

Coronapandemin: Upplever du att allmänheten fortfarande följer myndigheternas rekommendationer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq