Ange ditt sökord

Med gamification kan läkares uppmaningar om fysisk aktivitet omvandlas till en rolig och sporrande aktivitet för patienten. Foto: Shutterstock

Med gamification kan läkares uppmaningar om fysisk aktivitet omvandlas till en rolig och sporrande aktivitet för patienten. Foto: Shutterstock

Poängräkning sporrar till ökad rörelse

Familjer rör på sig mer i sin vardag om träningen är som ett spel där man samlar poäng eller avancerar till olika nivåer. Det ökar nämligen motivationen och engagemanget till rörelse. 

Annons:

Det visar en randomiserad amerikansk studie som publiceras i Jama Internal Medicine.

Metoden kallas gamification  

Konceptet går under benämningen gamification som går ut på att man använder olika spelmekanismer, däribland poängutdelning. Allt för att öka personens motivation och engagemang för en särskild uppgift.

Huruvida metoden fungerar för att uppmuntra till rörelse har tidigare varit mindre känt, men den aktuella studien visar att den har effekt. 

Med gamification kan läkares uppmaningar om fysisk aktivitet omvandlas till en rolig och sporrande aktivitet för patienten, istället för att ses som ett nödvändigt ont. 

Poängräkning och återkoppling på träningen

Forskare i USA testade metoden på 200 vuxna från 94 familjer. Via lottning delades deltagarna in i en spelgrupp och en kontrollgrupp som alla utrustades med stegräknare. Spelgruppen fick poäng eller avancerade till nya nivåer varje gång de nådde ett uppsatt mål på stegräknaren. De fick även återkoppling på sina stegmål via sms eller mejl. Kontrollgruppen hade stegräknaren, men inga mål eller återkopplingar.

Efter de tolv inledande veckorna kunde man se att spelgruppen hade ökat i genomsnitt 1 661 steg om dagen. I kontrollgruppen hade man också ökat, men endast med 636 steg i snitt. Även andelen dagar då stegmålen var uppnådda var högre hos familjemedlemmarna som deltog i spelet. 

Exkluderar folk som inte har mobil eller dator 

Under de sista tolv veckorna började däremot spelgruppen att röra sig mindre, men deras aktivitetsnivå låg trots det hela tiden högre än kontrollgruppens. Totalt sett var resultatet att spelgruppen rörde sig mer under hela perioden.

Effekten av konceptet med gamification var således positiv, men eftersom deltagarna behöver ha tillgång till mobil eller dator för att få återkoppling på sin träning så blir metoden mindre lämpad för befolkningen i stort. Det skulle även behövas fler uppföljningar för att bättre veta hur varaktig effekten av ökad rörelse är.

Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: