Ange ditt sökord

Blickar, kommentarer och låg förståelse från omgivningen är bara några exempel på vad personer med psoriasis ofta får hantera i sin vardag. Foto: Shutterstock

Blickar, kommentarer och låg förståelse från omgivningen är bara några exempel på vad personer med psoriasis ofta får hantera i sin vardag. Foto: Shutterstock

Personer med psoriasis känner sig diskriminerade

Flera hundra tusen svenskar lever med psoriasis, men trots det är okunskapen kring sjukdomen stor hos allmänheten. Nästan alla psoriasispatienter har stött på både diskriminering och förnedring på grund av sin psoriasis.

Annons:

Det visar en patientundersökning som gjorts av Clear About Psoriasis. 

Psoriasis är en sjukdom som kan drabba både hud och leder. Sjukdomen har inget botemedel men kan lindras genom behandling.

Psykiskt påfrestande att leva med psoriasis 

Blickar, kommentarer och låg förståelse från omgivningen är bara några exempel på vad personer med psoriasis ofta får hantera i sin vardag.

Liza Nyström, ordförande i förbundet UNG med psoriasis, är en av alla dem som kan intyga att livet med psoriasis kan vara både jobbigt och psykiskt påfrestande. De reaktioner och negativa bemötande som hon tampas med dagligen har gjort att hon ibland drar sig undan, och hon är inte ensam om att känna så.

98 procent har känt sig diskriminerade 

I den aktuella undersökningen, där psoriasispatienter med måttlig till svår plackpsoriasis fick svara på frågor kring sin livssituation, uppgav hela 98 procent att de har känt sig diskriminerade eller förnedrade på grund av sin sjukdom. Att 69 procent säger att de har fått frågan om deras psoriasis smittar tyder också på att okunskapen hos allmänheten är låg. 

Att leva med psoriasis påverkar både privatlivet och arbetslivet. Undersökningen visar bland annat att:

  • 70 procent känner sig oattraktiva.
  • 61 procent tycker att sjukdomen har påverkat nära relationer. 
  • 52 procent undviker att ha sex på grund av sin psoriasis. 
  • 65 procent upplever att sjukdomen påverkar deras arbetsliv.
  • 24 procent har tagit ut ledighet minst en arbetsdag det senaste halvåret på grund av sin sjukdom.

Resultatet från undersökningen talar sitt tydliga språk: mer kunskap behövs. 

Svårt att hitta rätt i sin behandling

Det finns dessvärre inget botemedel mot psoriasis, men däremot behandling som kan lindra besvären. Men att hitta rätt i sin behandling är inte alltid så lätt, undersökningen visar att 1 av 3 är missnöjda med sin nuvarande behandling. Fler än hälften berättar också att det tog mer än fem år för dem att hitta en behandling som resulterade i läkt hud. 6 av 10 (59 procent) upplever inte heller att deras hud har blivit bättre med behandling och/eller att de inte har en tillräckligt effektiv behandling. 

Kort om psoriasis 

Psoriasis är en av våra vanligaste sjukdomar med omkring 250 000 till 300 000 drabbade. Hos hälften av alla som drabbas debuterar sjukdomen före 25 års ålder, men den kan debutera i alla åldrar. 

Psoriasis är en så kallad systemsjukdom, vilket innebär att den kan påverka flera organ i kroppen. Det finns flera olika former av psoriasis. 

Läs mer om psoriasis i den här artikeln 

Annons:

Källor:

Novartis

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: