Ange ditt sökord

Söner till kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom har en dubbelt så hög risk att utveckla obesitas enligt en ny studie från forskare på Karolinska Institutet. Foto: Getty Images

Söner till kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom har en dubbelt så hög risk att utveckla obesitas enligt en ny studie från forskare på Karolinska Institutet. Foto: Getty Images

PCOS ökar risken för obesitas hos söner

Söner till kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) har en dubblerad risk att utveckla obesitas. Det rapporterar forskare vid Karolinska Institutet i en studie publicerad i Cell Reports Medicine. Risken att överföra PCOS-relaterade hälsoproblem från mor till son har inte tidigare varit känd.

Annons:

PCOS är den vanligaste hormonella rubbningen hos kvinnor och drabbar 15–20 procent av kvinnor världen över. Tillståndet innebär att äggstockarna producerar mer av hormonet testosteron än normalt, vilket i sin tur leder till oregelbunden menstruation, ökad behåring, akne och risk för infertilitet. Vid PCOS har kvinnan också insulinresistens, och har högre risk att utveckla obesitas, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Vid PCOS finns också en ökad risk för depression, ätstörning och annan psykisk ohälsa.

Söner till mammor med PCOS har dubbelt så hög risk för obesitas

En studie från Karolinska Institutet, publicerad i Cell Reports Medicine, har nu använt data från hälso- och sjukvårdsregister och följt drygt 460 000 pojkar födda i Sverige mellan juli 2006 och december 2015. Av dessa pojkar var 9 828 söner till mammor med PCOS.

Ungefär 2 av 100 svenska pojkar med mammor med PCOS utvecklade obesitas (BMI över 30) under barndomen, jämfört med ungefär 1 av 100 bland pojkar vars mammor inte hade PCOS. Risken att utveckla obesitas var högre bland sönerna till kvinnor som hade PCOS och ett BMI över 25.

– Vi upptäckte att söner till kvinnor med PCOS har en tvåfaldig riskökning att drabbas av obesitas och att ha höga nivåer av “dåligt” kolesterol, vilket ökar risken för att utveckla insulinresistens och typ 2-diabetes senare i livet, säger Elisabet Stener-Victorin, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi, i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

PCOS påverkar kommande generationer

Forskarna använde också musmodeller och undersökte där manliga avkommor till honmöss som före och under dräktigheten matats med antingen en standarddiet eller en diet rik på fett och socker. Mössen exponerades också för höga nivåer av det manliga könshormonet dihydrotestosteron under dräktigheten, i syfte att efterlikna graviditeten hos normalviktiga och obesa kvinnor med PCOS.

Hanmössen matades sedan med en standarddiet fram till vuxen ålder då deras fettfördelning och metabolism undersöktes.  Man fann att hanmöss hade mer fettvävnad, större fettceller och en störd ämnesomsättning, trots att de ätit en sund kost. Forskarna kunde också visa att hanmössens förmåga att reproducera sig påverkades negativt.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: