Ange ditt sökord

Pappas relation med barn kan ha en minst lika viktig inverkan på barns personlighet, om inte mer, än mammans. Foto: Shutterstock

Pappas relation med barn kan ha en minst lika viktig inverkan på barns personlighet, om inte mer, än mammans. Foto: Shutterstock

Pappas kärlek viktigt för barns personlighetsutveckling

Pappans kärlek till sitt barn är mycket viktigt för den personliga utvecklingen. Forskarna bakom studien hoppas att resultatet ska öka medvetenheten om vikten av fadersrelationen och vilken roll den spelar i barns utveckling.

Annons:

På sikt vill man även rikta om befintliga teorier som implikerar att mammorna i stor utsträckning påvkerar och kan ge upphov till beteendeproblem och missanpassning hos barn.

Högst status och prestige påverkar

Det var när psykologer från 13 länder arbetade med ett större projekt om fäders inverkan på sina barn som man kom fram till att en orsak till den starka betydelsen av pappas kärlek handlar om status och presitge.

Många barn såg pappan som en person med högre status och det kan i sin tur leda till att pappor har större inflytande på barnen än mamman. Även om man inte riktigt förstår det här förhållandet utan forskar vidare så bygger man det på att de samlade studierna visade att en frånvarande pappa kunde ha mycket större inverkan på barn än en frånvarande mamma.

Barn blev mer agressiva

Att lida av frånvarande föräldrar kunde enligt studierna leda till att barn uppvisade såväl orolighet och osäkoerhet som fientlighet och agression. Dessa beteendeproblem fanns kvar även upp i vuxen ålder. 

Främst använder forskarna ordet övergiven och att det är den upplevelsen som sätter sig hos barnets personlighet.

Problem som vuxen

Över 10 000 personer ingår i studierna och förutom att orolighet och agression fanns kvar när barnen blev vuxna kunde man även se att barn som hade blivit övergivna hade svårt att skapa ett tryggt förhållande med en partner som vuxen.

Till tidningen Personality and Social Psychology Review säger en av forskarna, Ronald Rohner, University of Connecticut att barn och vuxna, oavsett hud, kön eller kultur reagerar på samma sätt om de upplevde att de blivit övergivna av någon som stod dem nära. 

Engagera pappan

I en del länder finns det i dag en uppfattning om att mammans starka betydelse ibland kan påverka barn i en negativ bemärkelse och därigenom orsaka beteendeproblem längre fram i livet. Genom de nya studieresultaten vill forskarna belysa att en frånvarande pappa, eller överhuvudtaget pappas relation med barn, kan ha en minst lika viktig inverkan på barns personlighet, om inte mer, än mammans.

Man hoppas att detta kan leda till att fler pappor engagerar sig i barnens uppväxt och kan hjälpa till att forma barnens personlighet.

Annons:

Källor:

Eureka Alart

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: