Ange ditt sökord

P-piller och blodpropp

P-piller och blodpropp

Mer än var fjärde svensk fertil kvinna använder p-piller. Det är den vanligaste preventivmetoden och en av de säkraste som finns med 99 procents skydd mot graviditet. Ibland dyker det upp larmrapporter i media om risken för blodproppar i samband med p-piller. Men hur farligt är det?

Annons:

Generellt är risken för blodpropp i samband med p-piller väldigt låg. Man brukar säga att basrisken för en kvinna som inte äter p-piller att råka ut för blodpropp är 1 fall/10 000 kvinnor. Med användning av p-piller ökar risken till 2 fall/10 000 kvinnor. Men det ska jämföras med risken för blodpropp vid graviditet som är 10 fall/ 10 000 graviditeter.

– Risken för blodpropp är således väldigt låg. Har man inga egna riskfaktorer eller nära släktingar som haft blodpropp i unga år (före 50 ås ålder) så finns de inga hinder för att använda p-piller. Men har man några riskfaktorer ska man överväga att istället använda p-piller utan östrogen, så kallade minipiller, säger professor emeritus Bo von Schoultz vid Karolinska Institutet.

Andra eller tredje generationens p-piller

Det första p-pillret lanserades i början av 60-talet och innehöll betydligt högre nivåer av hormoner än dagens p-piller. Hos de nyare sorterna har doserna av östrogen minskat. Idag används mest kombinerade p-piller som innehåller två hormoner, östrogen och gestagen.

– Läkemedelsverket i Sverige rekommenderar i första hand andra generationens p-piller. För en del kvinnor kan den tredje generationens p-piller vara bättre då dessa kan ge mindre humörsvängningar och hjälpa mot acne, säger Bo von Schoultz.

Nya p-piller med naturligt östrogen

I många år har forskare försökt ta fram p-piller som har lägre östrogennivåer och innehåller naturligt östrogen istället för syntetiskt etinylestradiol som använts hittills. Nu finns det första p-pillret som ger naturligt östrogen (identiskt med kvinnans kroppsegna) tillgängligt för svenska kvinnor.

– Det är ett genombrott med det nya p-pillret som ger naturligt östrogen. Fördelen är att det bryts ner snabbare i kvinnans kropp, tolereras bättre, är skonsammare men har samma höga graviditetsskydd. Om 5-10 år kommer vi undra varför vi inte alltid använde naturligt östrogen i p-pillren precis som vi gör när det gäller annan östrogenbehandling till exempel vid klimakteriebesvär, menar Bo von Schoultz.

Det naturliga östrogenet i p-pillren har även en positiv inverkan på miljön.

– Hela diskussionen om p-pillrens negativa inverkan på miljö handlar om det syntetiska hormonet, etinylestradiol, som finns i tidigare preventivmedel. De bryts ned långsamt och finns kvar länge både i kvinnans kropp och i naturen där det kan göra skada. Naturligt östrogen däremot bryts ned mycket snabbare och finns redan i naturen och är därmed skonsammare för miljön, säger Bo von Schoultz.

Faktaruta

P-piller förhindrar ägglossningen så att en befruktning inte kan ske. Livmoderhalsens sekret påverkas så att det blir segt och ogenomträngligt för spermierna. Dessutom ändras slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas.

Säkert preventivmedel
Kombinerade p-piller är ett mycket säkert preventivmedel om det används enligt de föreskrifter som ges. Några av fördelarna med p-piller är:
• Man får regelbundna menstruationer.
• Man får mindre blödningar.
• Man får mindre menssmärtor
• Man får och inga ägglossningssmärtor eftersom ägglossning inte sker
• Minskad risk för äggstockscancer
• Lindrar PMS-besvär
De vanligaste biverkningarna av p-piller är bröstspänningar, illamående, huvudvärk, mellanblödningar, humörpåverkan och akne. De är dock lindriga och brukar gå över efter 1-4 månader.

Liten risk för blodpropp
Alla kombinerade preventivmetoder har en mycket liten men förhöjd risk för blodpropp. Enligt statistik från Läkemedelsverket är risken följande:
• Andra generationens p-piller; 2 fall/10 000 kvinnor och år
• Tredje generationens p-piller; 3-4 fall/10 000 kvinnor och år
• Kvinnor som inte behandlas med p-piller 1 fall/10 000 kvinnor och år
• Vid graviditet och förlossning; 6-10 fall/10 000 graviditeter

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: