Ange ditt sökord

En stor studie visar att p-piller har en långsiktig effekt mot både äggstocks- och endometriecancer. Foto: Shutterstock

En stor studie visar att p-piller har en långsiktig effekt mot både äggstocks- och endometriecancer. Foto: Shutterstock

P-piller minskar risken för cancer

I en studie där man undersökte 250 000 kvinnor, har man kunnat visa att p-piller skyddar mot både äggstocks- och endometriecancer och att den skyddande effekten består flera decennier efter att man slutat med p-piller.

Annons:

Några av de vanligaste gynekologiska cancerformer är äggstocks- och endometriecancer. Omkring två procent av alla kvinnor drabbas av någon av dessa cancersjukdomar under sin livstid.

Endometriecancer upptäcks ofta i ett tidigt skede och därför är dödligheten låg. Äggstockscancer däremot upptäcks oftast först när den spridit sig till andra delar av kroppen, och är därför en av de dödligaste cancersjukdomarna.

P-piller fanns på sextiotalet

På 1960-talet godkändes det första p-pillret och omkring 80 procent av alla kvinnor i Västeuropa har använt p-piller någon gång under livet. P-piller inkluderar syntetiska former av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Syftet är främst att förhindra ägglossning och därmed förhindrar oönskad graviditet.

I den aktuella studien jämförde forskarna förekomsten av bröst-, äggstocks- och endometriecancer mellan kvinnor som använt p-piller och kvinnor som aldrig använt p-piller.

– Det var tydligt att kvinnor som använt p-piller hade en mycket lägre risk att utveckla både äggstocks- och endometriecancer, säger Åsa Johansson vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet, och en av forskarna bakom studien. Risken var fortsatt lägre, även efter att kvinnorna slutat med p-piller.

– Fortfarande 15 år efter att kvinnorna slutat använda p-piller, var risken halverad, och vi kunde se att den skyddande effekten kvarstod i över 30 år,

Svagt ökad risk för bröstcancer

Tidigare studier har visat att p-piller kan öka risken för bröstcancer, vilket inte var lika tydligt i denna studie.

– Ett ganska oväntat resultat var att vi inte såg en stark effekt av p-piller på risken för bröstcancer. Vi kunde endast se en svagt ökad risk för bröstcancer hos kvinnor som använt p-piller och den ökade risken försvann redan några år efter att de slutat, säger Åsa Johansson.

Denna studie och resultaten är viktiga, då p-piller för vissa har en negativ klang på grund av viss ökad risk för blodpropp och bröstcancer.

– Förutom att skydda mot graviditet har vi visat att p-piller även har andra positiva effekter. Våra resultat kan göra det möjligt för kvinnor och läkare att fatta mer välgrundade beslut med tanke på vilka kvinnor som bör använda preventivmedel, säger Therese Johansson, en av doktoranderna bakom studien.

Annons:

Källor:

Uppsala universitet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: