Ange ditt sökord

Precis som bland vuxna är pojkar överrepresenterade bland dem som tar livet av sig. Foto: Shutterstock

Precis som bland vuxna är pojkar överrepresenterade bland dem som tar livet av sig. Foto: Shutterstock

Oroväckande ökning av självmord bland unga

De senaste tjugo åren har trots en nollvision antalet självmord bland barn och unga upp till 24 år ökat något istället för minskat. Coronakrisen befaras dessutom på sikt riskera att driva upp antalet självmord ytterligare.

Annons:

Det menar organisationen Suicide Zero som har publicerat en färsk rapport om självmord och misstänkta självmord bland unga de senaste tio åren.

Pojkar överrepresenterade 

Årligen vårdas fler än 5 000 barn och unga upp till 24 år för självmordsförsök i Sverige. Ungefär 160 av dessa, tre unga personer i veckan, dör i självmord eller misstänkt självmord.

Precis som bland vuxna är pojkar överrepresenterade bland dem som tar livet av sig.

Kritik mot för lite åtgärder

Enligt forskare vid Karolinska institutet har antalet självmord bland 15 till 24-åringar ökat med knappt en procent per år från mitten av 1990-talet fram till 2018. Siffrorna kan skilja sig åt då man från Folkhälosmyndighetens sida endast redovisar säkra suicid, det vill säga de tillfällen då man med säkerhet vet att det var dödsorsaken. Oavsett antog dåvarande Alliansregeringen för tolv år sedan en övergripande nollvision mot självmord och resultatet är nedslående. Trots en nollvision för suicid har inga förbättringar skett de senaste tio åren enligt Suicide Zero. 

– Dessutom ser vi en liten men oroväckande ökning av självmorden bland unga. Det här visar på behovet av att verkligen fokusera för att få till en förändring av självmordstalen, säger Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken som är kritisk till att så lite har hänt. 

Rätt insatser kan ge effekt 

Suicide Zero menar att erfarenhet från att sänka antalet dödsfall i trafiken och av olyckor och våld visar att man med breda samhällsinsatser kan göra skillnad.

– Den första saken är att man verkligen bestämmer sig i samhället att den här förändringen vill vi få till. Sedan är det viktigt att vi förstår att forskningen visar att det går att få ner självmordstalen med hjälp av förebyggande insatser, säger Rickard Bracken till TT.

Coronapandemin kan komma att påverka

Angelägenheten för dessa frågor väntas bli än större på grund av coronapandemin. De stora samhällsekonomiska konsekvenserna riskerar på sikt att driva upp antalet självmord ytterligare, befarar organisationen.

– Vi vet sedan tidigare att socioekonomiska skillnader i befolkningen påverkar antalet självmord. Barn och unga från sämre förhållanden har högre självmordstal än dem som har det bättre. Får vi en ekonomisk kris med ökad arbetslöshet och en ökad andel av befolkningen som har det ekonomiskt svårt riskerar det att slå mot grupper som redan har en utsatt situation, säger Rickard Bracken.

Skolans roll viktig

Därför är det viktigare än någonsin just med förebyggande insatser, inte minst för barn och unga i skolan, anser generalsekreteraren.

– Det handlar om att få in frågor om psykisk hälsa i undervisningen, och för det behöver man också ändra i läroplanen. Vi tycker att elevhälsans arbete är otroligt viktigt och där skulle man kunna arbeta ännu mer förebyggande än vad man gör i dag ute i klassrummen.

Han vill också när människor dör i självmord se ordentliga händelseanalyser där berörda instanser kan dra lärdom och därmed förhindra att en liknande sak sker igen. Hur mycket det går att få ner antalet självmord bland barn och unga menar däremot Rickard Bracken är svårt att säga.

– Det är nog ingen som kan säga en siffra på det. Men vill vi få ett slut på utvecklingen med ökande tal måste vi också börja använda oss av de metoder som finns tillgängliga och satsa ordentligt. Det är ett ansvar vi som samhälle måste ta, säger Rickard Bracken.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

  • Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
  • Mind självmordslinjen: tel: 90101, chat.mind.se, [email protected]
  • Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.
  • Jourhavande präst: tel: 112
  • Jourhavande medmänniska: tel: 08-702 16 80
  • Barn och ungdomspsykiatrin (Bup): Hitta närmaste mottagning på bup.se.
Annons:

TT, Suicide Zero, Mind.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: