Ange ditt sökord

Statistik från Socialstyrelsen pekar på att det på vissa håll i landet är fler barn som får adhd-diagnoser än den uppskattade förekomsten i befolkningen. Foto: Shutterstock

Statistik från Socialstyrelsen pekar på att det på vissa håll i landet är fler barn som får adhd-diagnoser än den uppskattade förekomsten i befolkningen. Foto: Shutterstock

Omognad kan bli adhd-diagnos

Statistik tyder på att fler barn än rimligt verkar få diagnosen adhd och att orsaken kan vara att fel personer får diagnosen.

Annons:

Det rapporterar Ekot i Sveriges radio.

Större sannolikhet för diagnos

Enligt Ekot löper barn som är födda under oktober-december trettio procent större sannolikhet att få en adhd-diagnos jämfört med barn som är födda tidigare på året.

Peter Salmi är utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen och han säger i en kommentar till Ekot att rapporteringen väcker en del frågor, bland annat om fel personer får diagnosen adhd.

Viss överdiagnostisering

Ekots granskning visar på en viss överdiagnostisering och Socialstyrelsen konstaterar att det på vissa håll i landet är fler barn som får adhd-diagnoser än den uppskattade förekomsten i befolkningen.

Det tyder på att att det är fler barn som får diagnosen än vad som kanske borde vara rimligt.

Omognad blir adhd-diagnos

En förklaring menar man kan vara att barn med relativ omognad i vissa fall diagnostiseras med adhd, något också tidigare genomgång av statistik har kunnat visa på.

I sin kommentar säger Peter Salmi att det kan vara så att vi snarare medicinerar omogenhet. Ekots granskning bygger på ny statistik ur Socialstyrelsens patientregister som Ekot har tagit del av.

Läs mer om symtom vid adhd

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: