Ange ditt sökord

Mycoplasma är en relativt okänd könssjukdom som inte behöver ge några symtom alls. Foto: Shutterstock

Mycoplasma är en relativt okänd könssjukdom som inte behöver ge några symtom alls. Foto: Shutterstock

Okänd könssjukdom kan vara vanligare än man tidigare trott

Mycoplasma är en könssjukdom som är relativt okänd och som liknar klamydia i en mildare form. Nu visar det sig att mycoplasma kan vara vanligare än man tidigare har trott.

Annons:

I Örebro genomför man just nu en studie av mycoplasma för att se hur vanligt det är att man drabbas av mycoplasma.

Behöver inte ge symtom alls

Mycoplasma upptäcktes så sent som på 80-talet och sjukdomen har bara behandlats i Sverige sedan 2002 och är fortfarande relativt okänd, många vet inte om att de har drabbats. Symtomen vid mycoplasma liknar de som förekommer vid klamydia. 

Vanliga symtom vid mycoplasma

  • Det svider när du kissar.
  • Du har flytningar från penisen.
  • Du har annorlunda flytningar från slidan.
  • Du har mellanblödningar.
  • Du har ont i nedre delen av magen.
  • Du har ont i pungen.

Du behöver testa dig om du har symtom som du tror beror på mykoplasma. Sjukdomen behöver inte ge några symtom heller. Mycoplasma är ingår inte i smittskyddslagen.

Kan vara vanligare än man trott

My Falk är överläkare på STD-mottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro där man nu genomför en studie för att se hur vanligt det är att man drabbas av mycoplasma. Tidigare, menar My Falk, har man sagt att mycoplasma är hälften så vanligt som klamydia.

Med bättre diagnostiska metoder och känsligare prover visar det sig nu att mycoplasma kan vara vanligare än så och att det kanske till och med går att jämföra med klamydia i hur ofta det förekommer.

Kartlägga resistensen

Då endast två typer av antibiotika botar mycoplasma och bakterien dessutom har blivit mer resistent kommer man i studien även kartlägga resistensen. 

En anledning till att man vanligtvis inte testar för sjukdomen är att man inte vill driva på resistensen och också att man inte i onödan vill behandla en infektion som inte alls ger några symtom och som kan läka ut av sig själv förklarar My Falk för Sveriges radio.

Fakta om mykoplasma

Mykoplasma är en bakterie. Det finns två typer av mykoplasmabakterie. En som orsakar lunginflammation och en som orsakar mykoplasma i underlivet. Den som gör att man får mykoplasma i underlivet heter mykoplasma genitalie. Mykoplasma genitalie finns i slemhinnorna i framförallt urinröret och slidan. Bakterien kan också finnas i ändtarmen och i ögonen, men det är ovanligare. Bakterien överförs mellan personer när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra när man har sex. Bakterien kan också föras över genom sperma eller slidsekret. Det vanligaste sättet att få eller ge någon mykoplasma är genom vaginala samlag. Kondom skyddar mot mykoplasma om du har vaginalt eller analt samlag. Det skyddar också om du använder en dildo tillsammans med någon annan. Risken att få en andra könssjukdomar är större om du har mykoplasma. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio, 1177

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: