Ange ditt sökord

Att dippa med samma chips flera gånger i samma dippsås kan leda till bakteriespridning, det menar forskare som studerat fenomenet närmare. Foto: Shutterstock

Att dippa med samma chips flera gånger i samma dippsås kan leda till bakteriespridning, det menar forskare som studerat fenomenet närmare. Foto: Shutterstock

Ohälsosamt att dubbeldippa i dippsåsen

Brukar du dubbeldippa i dippsåsen? Begreppet "dubbeldippa" innebär att ta ett chips eller en grönsak och dippa det i dippsås, äta en bit och sedan dippa i såsen igen. Nu menar forskare att det här är allt annat än en nyttig företeelse.

Annons:

Själva företeelsen i sig har förekommit i alla tider men det var först i den populära tv-serien Seinfeld som begreppet dubbeldippning fick spridning. Nu har forskare tittat närmare på om dubbeldippning faktiskt innebär en hälsorisk.

10 000 bakterier

I en studie som utfördes vid Clemson University kunde forskarna konstatera att dubbeldippning faktiskt innebär att en mängd bakterier överförs mellan människor.

Att dubbeldippa tre till sex gånger överför ungefär 10 000 bakterier från personen som äter ner till dippskålen. Det i sin tur innebär att cirka 50-100 bakterier överförs från mun till mun mellan personer, vid varje tugga. 

Bekräftar bakterieöverföring

I tv-serien Seinfeld uppstår en diskussion huruvida dubbeldippning är ohälsosamt eller inte. Studien från Clemson University tillsammans med ytterligare en studie visar att bakterier faktiskt överförs vid dubbeldippning.

Forskarna konstaterar därmed att dubbeldippning faktiskt kan kan innebära en hälsorisk.

Kan förebyggas 

För att förebygga eventuell bakteriespridning rekommenderar man bland annat att varje person på en middag eller fest får en egen tallrik eller skål där man kan hälla upp dippen istället för att ha en enda stor dippskål som alla dippar i. Mindre bitar av chips eller grönsaker minskar också behovet av att dubbeldippa och gör att man istället äter upp sin bit på en gång. Ett annat råd är att inte ställa fram en stor skål med dipp på en gång utan istället hälla upp nytt vid behov, gärna i en ny ren skål. 

Det är alltid viktigt att tänka på hygienen för att minska risken för att sprida bakterier. Var därför tydlig med hur du vill att dina gäster ska bete sig när du ställt fram dippen!

 

Annons:

Källor:

Michigan State University

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: