Ange ditt sökord

Skillnad i sömnmönster mellan frisk och deprimerad person. Foto: Shutterstock

Skillnad i sömnmönster mellan frisk och deprimerad person. Foto: Shutterstock

Nytt läkemedel mot depression ställer in dygnsrytmen

Valdoxan - ett nytt lovande läkemedel mot depression har nyligen blivit godkänd. Läkemedlet påverkar både melatonin- och en serotoninreceptor (5-HT_2C ) i hjärnan vilket antas ha synergistisk effekt på dygnsrytmen och den viktiga sömnen. Serotoninnivåerna påverkas dock inte vilket skiljer sig från de traditionella SSRI-läkemedlena.

Annons:

Många av våra fysiologiska funktioner styrs av den biologiska klockan och därför har forskarna nu börjat titta på hur dygnsrytmen påverkar sjukdom och hälsa.

Störd dygnsrytm vid depression

Det finns ett starkt samband att dygnsrytmen är störd vid depression och att denna störning påverkar sjukdomen. Typiskt är att personer med depression mår sämst på morgonen och att humöret sedan förbättras något under dagen. En av de vanligaste symtomen som nämns vid depression är störd sömn – svårt att somna, många uppvaknanden, vaknar för tidigt samt för lite av det återhämtande djupsömnen. Se bilden ovan för att se hur sömnen skiljer sig mellan en deprimerad och frisk kvinna. Den viktiga djupsömnen (fas III och IV) som är återhämtande finns knappt hos den deprimerade kvinnan. Många av dagens antidepressiva läkemedel är inte framtagna för att förbättra sömnkvaliteten. Valdoxan är ett nytt läkemedel som visat sig återställa dygnsrytmen hos deprimerade patienter.

Snabb effekt

Valdoxan har visat sig ha snabbt tillslag vilket är viktigt vid depression. Läkemedlet har visat sig ha god effekt på parametrar som nedstämdhet, sömnbesvär och ångestsymtom. Studier visar att 8 av 10 patienter inte har fått tillbaka sin depression efter 6 månader när de stått på behandling.

Inga sexuella biverkningar

De flesta antidepressiva läkemedel ger sexuella biverkningar såsom minska lust och svårighet att få orgasm, men även viktuppgång och sömnstörningar kan förekomma. Valdoxan har i studierna inte visat sig ha dessa biverkningar vilket är lovande. Som med alla nya läkemedel kommer Valdoxan att följas noga för att se om nya biverkningar tillkommer.

Valdoxan är precis godkänt och det kan dröja några månader innan produkten finns på apoteket och blir godkänd att subventioneras.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: