Ange ditt sökord

”Jag blev ifrågasatt och hamnade mellan stolarna”. Foto: Shutterstock

”Jag blev ifrågasatt och hamnade mellan stolarna”. Foto: Shutterstock

Nya riktlinjer för analinkontinens välkomnas av patient

I januari lanserade en expertgrupp Riktlinjer för analinkontinens för att öka kunskapen inom sjukvården och minska lidandet bland patienter.

Annons:

Riktlinjerna välkomnas av Josefine Ottersten, 28, som drabbades av analinkontinens i samband med en förlossningsskada för fem år sedan.

Blev ifrågasatt

Josefin Ottersten fick en sfinkterruptur när hon födde sitt första barn: “Jag blev ifrågasatt och hamnade mellan stolarna”.

– När jag fick se riktlinjerna blev jag jätteglad. Det finns så många människor som lider av analinkontinens och tror att de är ensamma.

Josefine Ottersten fick en sfinkterruptur och sprack från slidan till ändtarmen när hon födde sitt första barn som 23-åring. På mödravårdscentralen fick hon ingen information och ingen berättade att hon skulle bli analinkontinent. 

– Jag dolde mina besvär och anpassade mitt liv efter inkontinensen. Det blev ett stort socialt hinder och inte ens min man visste om mina symptom, säger Josefine Ottersten.

Stort mörkertal

Studier visar att 2-15 procent av svenskarna läcker avföring, dock kan mörkertalet vara stort eftersom ämnet är tabubelagt bland både patienter och vårdpersonal.

– Det finns en stor okunskap inom sjukvården. Jag blev ifrågasatt och hamnade mellan stolarna. Nu hoppas jag att de nya riktlinjerna sprids och att rätt personer läser dem, säger Josefine Ottersten.

Kunskapen varierar

Kunskapen om analinkontinens varierar inom sjukvården och ämnet är så tabubelagt att vårdpersonalen drar sig för att fråga om patienten läcker avföring av rädsla för att genera någon.

– Det är sjukvårdens ansvar att våga fråga patienten, säger Eva Westling, uroterapeut på Danderyds sjukhus, och en av experterna bakom riktlinjerna för analinkontinens.

Nytta med riktlinjer

Projektet med riktlinjerna startade för fyra år sedan då Eva Westling och Meta Gylin, uroterapeut på Södertälje sjukhus, var i London och såg nyttan med de riktlinjer som används inom den brittiska vården.

Tillsammans med kollegorna Mari Dahlberg, uroterapeut på Skånes universitetssjukhus, Silvana Häggqvist, uroterapeut på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra och Ann-Chatrin Sonesson, stomiterapeut på Akademiska sjukhuset i Uppsala har de tagit fram riktlinjerna, som ska öka kunskapen om analinkontinens och bidra till att fler patienter får hjälp i tid.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: