Ange ditt sökord

Ny tablett krympte hudtumör

Ny tablett krympte hudtumör

Behandling med ett nytt läkemedel ledde till att tumören hos patienter med aggressiv basalcellscancer krympte.

Annons:

Resultatet från studien ligger till grund för ett godkännande av läkmedlet som heter vismodegib i USA och man har även sökt godkännande till den Europeiska läkmedelsmyndigheten EMA. Det skriver Dagens medicin i sin nätupplaga.

Blockerar signalväg

Även om basalcellscancer/basaliom många gånger är godartad finns det en mer aggressiv form. Den aggressiva formen leder till att tumören växer sig för stor för att kunna åtgärdas kirurgiskt. Om man har drabbats av den aggressiva formen har det tidigare inte funnits någon behandling.

En studie i USA, Europa och Australien visar att hos 43 procent av patienterna som hade lokal basaliom krympte tumörerna betydligt med behandling av vismodegib som finns i tablettform. Totalt ingick 104 patienter i studien där alla fick läkemedlet.

Tumörerna försvann helt

Hos 21 procent av patienterna som hade den allvarligare formen av basaliom tydde allt på att tumörerna försvann helt men man anser ändå att det är för tidigt att säga om patienterna har blivit helt botade .

Forskarna såg att de patienter som var med i studien upplevde allt från lindrigare till allvarligare biverkningar. I en senare uppdatering av den grundläggande studien bekräftades att tumörerna krympte ”markant” hos 60 procent av patienterna som hade den lokala formen av basalcellscancer.

Resultaten av studien har publicerats i New England Journal of Medicine.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.