Ange ditt sökord

Bara var fjärde person använde kondom vid senaste samlaget och cirka fyra av tio svarade att de sällan eller aldrig ser till att kondom används.  Foto: Shutterstock

Bara var fjärde person använde kondom vid senaste samlaget och cirka fyra av tio svarade att de sällan eller aldrig ser till att kondom används. Foto: Shutterstock

Ny rapport: Huvudsakliga skälet till att ungdomar använder kondom

I en ny rapport från Folkhälsomyndigheten om ungas hälsa och sexualitet framkommer att ungdomar av just en specifik anledning är mer benägna att använda kondom.

Annons:

Rapporten bygger på en internetbaserad enkätundersökning i samverkan med Ungdomsbarometern där 3165 personer i åldrarna 15-24 år svarade på frågor om sin hälsa och sexualitet. Samtliga som besvarade undersökningen hade någon gång haft samlag. Undersökningen genomfördes under hösten 2014.

Huvudsakliga skälet till att ungdomar använder kondom

Generellt har användandet av kondom minskat de senaste åren. Bara var fjärde person använde kondom vid senaste samlaget och cirka fyra av tio svarade att de sällan eller aldrig ser till att kondom används. Monica Idelström, utredare på Folkhälsomyndigheten, berättar för SVT Nyheter att användandet av kondom bland unga killar är vanligt, men att det falnar när de blir lite äldre. Ungdomsbarometern visar också att fler äldre killar inte kan tänka sig att avstå från sex på grund av att kondom saknas. Bland tjejer blir det vanligare att övergå till p-piller, som ju skyddar mot graviditet men inte könssjukdomar.

Risken att drabbas av infektioner och sjukdomar på grund av oskyddat samlag är inte det huvudsakliga skälet till att ungdomar använder kondom. Istället är det rädslan för oönskad graviditet som motiverar dem.

Dålig kunskap om könssjukdomar

Överlag ser ungdom en ganska liten risk att smittas av sexuellt överförbara infektioner. De två senaste årens mätningar visar att allt fler ungdomar ser det som ”ingen risk” risk att smittas av klamydia vid oskyddat sex. Monica Idelström anser att kunskapen om könssjukdomar är för dålig. Även om klamydia inte ger några svåra symtom så kan den leda till sterilitet om man inte får behandling. 

Information om preventivmedel och sexuellt överförbara infektioner får ungdomar genom internet, skola och ungdomsmottagningarna. Trots det är det många, framförallt äldre killar, som inte vet vart de ska vända sig för att testa sig för könssjukdomar.

Annons:

Källor:

Folkhälsomydigheten, SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: