Ange ditt sökord

Ny forskning: Östrogen kan skapa gynnsam fettfördelning i kroppen

Ny forskning: Östrogen kan skapa gynnsam fettfördelning i kroppen

I samband med klimaktieriet riskerar kvinnor att gå upp i vikt, utveckla bålfetma och fett i levern. Detta kan i sin tur leda till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och nu visar en avhandling som Therése Andersson vid Umeå Universitet har lagt fram att östrogenbehandling kan ha en positiv effekt.

Annons:

Under klimaktieriet sjunker nivån av östrogen hos kvinnor, något man anser vara en bidragande orsak till att fördelningen av kroppsfettet förändras. Den nya avhandlingen visar att östrogenbehandling till kvinnor efter klimaktieret skapas via ett enzym som aktiverar stresshormonet kortisol. Enligt avhandlingen har kvinnor efter klimaktieret högre nivåer av ett kortisol som skapar en ökad fettlagring i bland annat levern. Studier visar att östrogenbehandling ändrade balanserna mellan de olika fettdepåerna och flyttade runt fettnivån i buken till andra delar på kroppen som underhuden. Man kunde alltså reglera fettfördelningen genom att reglera mängden kortisol i samband med östrogenbehandling och genom reglering av en specifik mottagarmolekyl för själva effekten.

Läs om hur slemhinnorna påverkas under klimakteriet

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: