Ange ditt sökord

Smärta kopplat till psykiatriska och psykologiska tillstånd står för de absolut högsta sjukskrivningstalen. Foto: Shutterstock

Smärta kopplat till psykiatriska och psykologiska tillstånd står för de absolut högsta sjukskrivningstalen. Foto: Shutterstock

Nu vill vården bli bättre på att möta patienter som lever med både smärta och psykisk sjukdom

Var femte svensk har problem med smärta som kräver kontakt med sjukvården. På sjukhus har en av fyra inneliggande patienter psykiska besvär, vid långvarig smärta är andelen över hälften.

Annons:

Smärta kopplat till psykiatriska och psykologiska tillstånd står för de absolut högsta sjukskrivningstalen.

Psykologiska besvär till följd av smärta

Personer som drabbas av långvarig smärta får ofta psykologiska besvär till följd av sin smärta. Man kanske inte kan vara på jobbet eller orkar träffa sina vänner längre och då är depressioner och ångest inte ovanliga tillstånd.

Av dessa patienter finns en grupp som är extra sköra, som både lever med smärta och psykisk sjukdom som kräver långa kontakter med psykiatrin.

Möta patientgruppens behov

Smärtmottagningen på SÖS bedriver ett projekt tillsammans med psykiatrin inom Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, för att bättre kunna möta den här patientgruppens behov.

–  Problemet för dessa patienter är att de ofta inte får tillgång till samma somatiska vård som andra patienter. Här har vi ett verkligt skarpt läge, säger Jonatan Kotschack, psykolog på Södersjukhusets smärtmottagning.

Jonatan Kotschack menar att det är en patientgrupp som ökar och att det därför är viktigt för vården att ta fram verktyg för att möta den här typen av komplexa patienter.

Arbeta integrerat

För att visa räckvidden av de här frågorna belyste SÖS tillsammans med SLSO under årets upplaga av Almedalsveckan konsekvenserna när psykiska problem inte beaktas inom somatisk sjukvård.

Med utgångspunkt i internationella spaningar och egna erfarenheter presenterades nya möjligheter att arbeta integrerat somatiskt och psykiatriskt som menar passar väl in i framtidens sjukvård.

Annons:

Källor:

Södersjukhuset

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: