Ange ditt sökord

Läkemedel får normalt inte flyttas mellan apotek men Läkemedelsverket kan nu vid behov fatta beslut om att läkemedel får flyttas. Sussi Hj / Shutterstock.com Foto: Shutterstock

Läkemedel får normalt inte flyttas mellan apotek men Läkemedelsverket kan nu vid behov fatta beslut om att läkemedel får flyttas. Sussi Hj / Shutterstock.com Foto: Shutterstock

Nu öppnas möjligheter att flytta läkemedel mellan apotek – så får du information om ditt läkemedel

Annons:

Med anledning av den pågående pandemin har Läkemedelsverket utfärdat tillfälliga föreskrifter som medger att vissa läkemedel efter särskilt beslut ska kunna föras över mellan öppna apotek. Detta om det finns risk för brist på ett apotek.

Läkemedel får normalt inte flyttas mellan apotek men Läkemedelsverket kan nu vid behov fatta beslut om att läkemedel får flyttas.

Särskilda fall

Syftet med föreskrifterna är att göra det möjligt att överföra vissa läkemedel i särskilda fall, även mellan apotek som är öppna och som har olika tillståndshavare.

— Detta innebär inte en generell möjlighet att föra över läkemedel mellan apotek. Föreskrifterna kommer bara att gälla för specifika läkemedel som Läkemedelsverket fattar separata beslut om, när vi bedömer att det finns ett sådant särskilt behov, säger Gustav Sjöstrand, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket.

De aktuella läkemedlen ska heller inte vara beställningsbara på vanligt sätt från partihandlare.

Skickas ut information vid beslut

Läkemedelsverket har hittills inte fattat beslut om att något läkemedel ska kunna överföras och föreskrifterna ska därmed inte tillämpas tills vidare.

Om och när Läkemedelsverket fattar beslut om att ett visst/vissa läkemedel ska få föras över kommer information om detta att publiceras på Läkemedelsverkets webbplats och meddelas genom Läkemedelsverkets nyhetsbrev till apotek.

Överföring mellan apotek som stänger

Läkemedelsverket har sedan tidigare bedömt att möjligheten att överföra läkemedel från apotek vars tillstånd upphör, tillfälligt ska utökas till att även omfatta apotek som hålls tillfälligt stängda. Mer information om vilka krav som gäller finns på Läkemedelsverkets webbplats.

Vid brist på läkemedel för en enskild patient finns sedan tidigare möjligheten för ett apotek som har läkemedlet i lager att expediera läkemedlet och skicka det till patientens apotek, som då fungerar som utlämningsställe.

Annons:

Källor:

Läkemedelsverket

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: