Ange ditt sökord

En brittisk studie visar att patienter som ska opereras kan påskynda sitt tillfrisknande om de får lyssna på musik. Foto: Shutterstock

En brittisk studie visar att patienter som ska opereras kan påskynda sitt tillfrisknande om de får lyssna på musik. Foto: Shutterstock

Musik i samband med operation lindrar smärta

Musik har positiv inverkan på patienten både före, under och efter ett kirurgiskt ingrepp. Det visar en brittisk studie som presenteras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Annons:

Störst effekt gav musiken om den spelades före operationen.

Minskat behov av smärtstillande medel

Patienterna i studien som fick lyssna på musik uppger att de kände sig mindre oroliga och var mer nöjda med ingreppet. Detta jämfört med de som fick ett mer traditionellt omhändertagande eller andra icke-medicinska behandlingar, exempelvis massage och avslappningsövningar.

Man såg även ett minskat behov av smärtstillande mediciner hos musikpatienterna efter operationen. Bland de patienter som själva fick välja sin musik minskade smärtan ytterligare något.

Borde erbjudas på alla sjukhus i Sverige

Metoden att erbjuda patienterna att lyssna på musik är billig, enkel och har bevisligen positiv effekt på tillfrisknandet. Därför tycker Ulrica Nilsson, professor i hälso- och vårdvetenskap vid Örebro universitet som tidigare studerat musikens påverkan på operationspatienter, att det är något som alla sjukhus i Sverige borde erbjuda personer som ska opereras. Vi vet ju att musik verkar både lugnande och smärtstillande, menar hon.

Men musik kan inte helt ersätta smärtlindring, poängterar Ulrica Nilsson. Patienten måste till exempel ner till en viss smärtnivå innan musik överhuvudtaget kan sättas in.

Musikens tempo och rytm avgörande

Den aktuella studien inkluderar närmare 7000 patienter i Storbritannien och den bekräftar tidigare studier som gjorts i Sverige, även om den här är betydligt mer omfattande än de svenska.

Ulrica Nilsson säger att tidigare studier har visat att det är musikens tempo och rytm som är avgörande, inte vilken sorts musik man lyssnar på. Betydelsen av tempo och rytm tror hon beror på att människan har ett behov av att rätta in sig i omgivningens takt. Rätt takt och rytm gör att lugnet infinner sig, samt att det får pulsen och blodtrycket att gå ner och eventuell smärta att minska.

Musik ger en familjär känsla som skapar trygghet i en annars opersonlig och klinisk sjukhusvärld, förklarar Ulrica Nilsson. 

Fakta om studien

  • Studien har genomförts av forskare vid Brunel University och Queen Mary University of London i Storbritannien.
  • Innefattar data från 7000 slumpmässigt utvalda patienter.
  • Studien är den mest omfattande som har gjorts på ämnet musik och operationspatienter.
 
Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: