Musarm - symtom, orsak och behandling

Musarm - symtom, orsak och behandling

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2020-01-14
Uppdaterad: 2020-02-27
Författare: Anders Åker

Musarm är ett samlingsnamn för en rad olika besvär relaterade till datoranvändande. Det handlar ofta om värk och stelhet i nacke, rygg, axlar, handled och fingrar. Besvären drabbar främst de som arbetar intensivt med datorer eller liknande. 

Namnet på tillståndet relaterar till använvandet av datormusen, och hur dessa monotona rörelser kan orsaka smärta och obehag. Det kallas bland för den nya folksjukdomen, och de drabbade har ökat i antal i och med att tekniken har blivit en större del av människors vardag. Datorer finns på de flesta arbetsplatser, och många spenderar hela sina arbetsdagar framför skärmar. 

Varför får man musarm?

Besvären orsakas av upprepade kroppsrörelser i samband med arbete framför dator. Man blir då ofta sittande med handen i en onaturlig ställning, vilket är ansträngande för musklerna när det görs under en längre tid. Det är framför allt grupperna av små muskelfiber som utsätts. Dessa små fiber arbetar konstant, vilket är anledningen till att de kallas för Askungefiber.

När de blir spända och överarbetade så kan det leda till en överansträngning, vilket i sin tur leder till musarm. I de flesta fall så är det långa arbetspass och allt för få pauser som är de bakomliggande orsakerna

Symtom på musarm

Då musarm inte nödvändigtvis sitter i armen så kan det vara svårt att avgöra vad som är symtom och vad som inte är det.

Vanliga symtom på musarm

  • Molande smärta i armen när du vilar armen.
  • Molande smärta i armen när armen är i rörelse.
  • Stelhet i nacke.
  • Svårighet att vrida huvudet.
  • Domningar i händer och fingrar
  • Huvudvärk.
  • Kalla händer kan förekomma.

Diagnos vid musarm

En bedömning av symtomen förs, och även en utredning av sjukdomshistorik kan vara aktuellt.

Detta görs främst för att utesluta att det är någonting annat som orsakar smärtan och obehaget, då musarm sällan kräver läkarvård.

Behandling vid musarm

Det finns ingen medicinsk behandling mot musarm, utan istället så handlar det om åtgärder för att förhindra att kroppen fortsätter att belastas på samma sätt.

Stretchövningar - Det finns många stretchövningar som exempelvis kontorsarbetare rekommenderas göra under sina arbetsdagar, och dessa kan lindra besvären hos de som drabbats av musarm.

Byt arbetsställning - Om man använder en datormus till sin dator så kan det vara en bra idé att använda andra handen, eller att försöka använda kortkommandon på tangentbordet som omväxling. Man kan även se till att hålla handleden rak när man använder musen, och att inte sitta i samma ställning allt för länge. Det rekommenderas att man ställer sig upp och sträcker på sig efter max 2 timmars arbete.

Dessa behandlingsmetoder är till för att förebygga musarm, samt att bryta det monotona rörelsemönstret för de som lider av det. En bra stol kan också vara till hjälp, och att man sitter rak i ryggen framför datorskärmen.

Övrigt om musarm

Besvären går i de flesta fall över av sig själv om man gör förändringar i sitt datoranvändande.

Om problemen dock kvarstår efter några veckor eller om det har blivit värre så kan man kontakta en sjukgymnast, naprapat eller en kiropraktor.

 

Veckans fråga

Har den rådande situationen bidragit till att du känner dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress