Ange ditt sökord

Studien pekar på att närvaron av små skärmar verkar påverka barns sömnvanor mer än tv. Foto: Shutterstock

Studien pekar på att närvaron av små skärmar verkar påverka barns sömnvanor mer än tv. Foto: Shutterstock

Mobiltelefonen och surfplattan försämrar ditt barns sömn

Att överdrivet tv-tittande kan påverka barns sömn negativt är väldokumenterat men nu visar det sig att små skärmar som mobiltelefoner och surfplattor kan vara mer skadliga för barns sömn.

Annons:

Det visar en studie från University of California.

Mindre sömn

I studien deltog 2 048 barn som gick i fjärde och sjunde klass i totalt 29 skolor i Massachusetts i USA. För att ta reda på hur mycket barnen hade exponerats för skärmar så ställde man frågor som “hur ofta har du exempelvis mobiltelefon, smartphone, eller en iPod Touch nära dig/bredvid sängen när du ska sova“. För att ta reda på hur länge barnen sov frågade man “när går du och lägger dig en vanlig veckodag” och “när har du vaknat på morgonen på vardagarna under veckan som gått“. 

När forskarna sammanställde resultatet visade det sig att barn som sov nära en liten skärm (mobiltelefon eller surfplatta) i rummet sov mindre och la sig senare jämfört med barn som sov med en tv i rummet. 

En halvtimmes mindre sömn

Resultatet pekar på att närvaron av små skärmar verkar påverka barns sömnvanor mer än tv. Barn som hade små skärmar i sovrummet fick cirka 20 minuters mindre sömn på en vanlig veckodag jämfört med barn som aldrig sov bredvid en liten skärm. Det obereonde om det stod en tv i rummet. Barn med en tv i sovrummet sov ungefär 18 minuter mindre, oavsett om de hade små skärmar i närheten eller inte.  

Den största avvikelsen hade barn som sov nära en liten skärm och dessutom hade en tv i rummet, de hade över en halvtimmes mindre sömn jämfört med andra barn. 

Forskarna oroas 

Jennifer Falbe vid University of California är huvudförfattare till studien och hon oroas över de små skärmarnas interaktiva påverkan. Möjlighet att kontinuerligt ha tillgång till innehåll som videos, spel och e-post i kombination med att skämarna exponerar användaren för ljus som fördröjer utvecklingen av sömnhormonet melatonin förkortar sömnen säger Jennifer Falbe i en kommentar. 

Då man kan koppla brist på sömn till oro, depression och till och med psykisk ohälsa hos barn så menar psykologer i USA att studien är viktig för barnläkare som i framtiden kan behöva lägga till frågor om barns användande av och tillgång till små skärmar när de gör bedömning av barns hälsotillstånd, särskilt när det handlar om sömn och sömnbrist. 

Svårtbedömt vad som kommer först

Jennifer Falbe påpekar dock att det inte går att fastställa vad som kom först, sömnbrist eller närvaron av små skärmar i sovrummet. Enligt Jennifer Falbe kan det även vara andra faktorer som påverkar barns sömn som uppfostran och rutiner vid sänggående. 

Det kommer nu att göras flera långtidsstudier för att vidare utforska fenomenet men redan nu kan man alltså se att kunskapen om skärmars påverkan på barns sömn kan användas i den kliniska miljön. 

Annons:

Källor:

University of California, Medpage

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: