Ange ditt sökord

Undersökningen tyder på att du  genom att välja ekologisk mat skulle kunna minska halten av bekämpningsmedel i kroppen. Foto: Shutterstock

Undersökningen tyder på att du genom att välja ekologisk mat skulle kunna minska halten av bekämpningsmedel i kroppen. Foto: Shutterstock

Minska halten bekämpningsmedel i kroppen – ät ekologiskt

En undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att du genom att äta ekologisk mat kan minska halterna av bekämpningsmedel i din kropp.

Annons:

I undersökningen deltog familjen Palmberg bestående av två vuxna och tre barn.

Så gick undersökningen till

Familjen Palmberg fick först under en veckas tid enbart äta icke-ekologisk mat. Därefter fick familjen under två veckor äta enbart ekologisk mat.

Under tiden lämnade samtliga familjemedlemmar dagliga urinprov.

Åtta bekämpningsmedel

Under veckan som familjen åt icke-ekologisk mat hittade man i urinproverna spår av så mycket som åtta bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedlen var bland annat insektsmedel, svampmedel, ogräsmedel och tillväxtreglerande medel.

Ekomaten minskar halten bekämpningsmedel

De fortsatta dagliga urinproven visade att under de två veckor som familjen åt enbart ekologiskt minskade antalet och halten av bekämpningsmedel i kroppen.

Den största förändringen upptäcktes hos barnen i familjen.

Barn särskilt utsatta

Jörgen Magnér, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet säger i en kommentar att det råder osäkerhet kring hur kombinationen, den så kallade cocktailen, av alla dessa bekämpningsmedel påverkar oss.

Vad man däremot vet är att barn särskilt utsatta för just kemikaliepåverkan.

Ditt val av mat har betydelse

Undersökningen är beställd av Coop med avsikt att ta reda på om en övergång från icke-ekologisk till ekologisk mat ger någon mätbar effekt av halten bekämpningsmedel i kroppen.

– Undersökningen visar att ditt val av mat har betydelse. Genom att välja ekologisk mat kan du minska halten av bekämpningsmedel i kroppen. Vi hoppas att vår undersökning bidrar till att fler gör medvetna val och inspirerar fler att pröva ekologiskt, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Äter en mix av ekologiskt och icke-ekologiskt

Före undersökningen åt familjen Palmberg nästan enbart icke-ekologiskt, idag äter de en mix av ekologiskt och icke-ekologiskt.

– Vi blev förvånade när vi insåg hur mycket bekämpningsmedel som vi får i oss genom maten. De här veckorna gjorde att vi blivit mer medvetna om vad vi äter. Nu blir det mycket mer ekologiskt här hemma, säger Anette Palmberg.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: