Ange ditt sökord

Mindre salt i köttbullarna från Coop

Mindre salt i köttbullarna från Coop

I Sverige är konsumtionen av salt dubbelt så hög som den borde vara. Det finns ett samband mellan salt och högt blodtryck, som i sin tur kan öka risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Därför har Coop sänkt salthalten i ett 20-tal produkter under eget varumärke. Under en tvåårsperiod rör det sig om en minskning med cirka tio ton salt.

Annons:

Totalt får svensken i snitt i sig två teskedar salt per dag. Det borde vara hälften så mycket. Ofta innehåller färdigmat som köttbullar, hamburgare och charkprodukter mycket salt. Coop har därför minskat på saltet i ett 20-tal populära färdigrätter som Coop Köttbullar och Änglamarks ärtsoppa.

– Vi har ändrat recepten, så att produkterna innehåller mindre salt. Per portion handlar det om kryddmått. Men om man äter mycket färdigmat kan det, över tid, bli både deciliter och liter i minskad saltkonsumtion för en enskild person. Och det har betydelse för hälsan, säger Latifa Lindberg, Coops dietist och hälsoansvarig.

Det mesta av saltet vi får i oss är så kallat ”dolt” salt. Det vill säga salt som vi inte själva strör på maten, utan som tillsätts i produktionen, när man tillverkar maten. För mycket salt kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att man drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna.

Minska på saltet – Latifas fem-i-topp-tips

1. Smaka på maten innan du saltar.
2. Läs innehållsförteckningarna och jämför salthalt i de olika produkterna.
3. Minska successivt mängden du själv använder i matlagning och på den färdiga maten.
4. Prova att laga maten utan salt och när den är klar, strö på en ”pyttenypa” flingsalt (flingsaltets saltkristaller upplevs som saltare än vanligt salt)
5. Använd andra smaksättare som färska örtkryddor, ingefära, citron och vitlök.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: