Ange ditt sökord

Mindre risk för prostatacancer med nedsatt fertilitet

Mindre risk för prostatacancer med nedsatt fertilitet

Det forskas mycket och flitigt om bröstcancer, men om prostatacancer finns det inte lika många rön att ta del av. Nu har dock en färsk svensk studie från Lunds Universitet kunnat visa att cancerrisken för män med låg fertilitet är mindre.

Annons:

Dessutom har forskarna funnit ett genetiskt samband. Tack vare den nyvunna kunskapen ser framtiden lovande ut för nya behandlingar och förebyggande åtgärder.   

900 män undersöktes

I studien undersökte forskarna 900 män; hälften friska och häften med prostatacancer. Genom att jämföra dessa två grupper såg man att män med nedsatt fertilitet löper hälften så stor risk att drabbas av prostatacancer.

Docent Yvonne Lundberg Giwercman vid Lunds universitet säger att det är otroligt spännande och att det ligger till grund för vidare forskning. 

Inte nog med det, studien visade också att generna spelar en viktig roll.

Förklaringen kan ligga i generna

I undersökningen identifierade forskarna två genvarianter som påverkar både manliga och kvinnliga könshormoner och har förmågan att hämta upp dioxin (ett miljögift som hämmar fertiliteten). Förklaringen tros därför kunna ligga i generna.

Forskaren Yasir Ruhayel menar att den här kunskapen är betydelsefull, eftersom den eventuellt kan vara till hjälp för att uppskatta risken att drabbas av prostatacancer senare i livet.

Lovande resultat

Resultaten anses väldigt lovande på grund av att det i dagsläget inte går att skilja på de cancersjuka män som riskerar att utveckla en aggressiv cancerform, med de män som utan problem kan leva med sjukdomen.

Enligt Yvonne Lundberg Giwercman ställer det till problem och leder till överdiagnosticering och överbehandling.  Följden blir att de 10 000 män som får diagnosen varje år kanske tvingas utstå ångest och lidande helt i onödan.

Lite forskning kring prostatacancer

Jämfört med bröstcancerforskningen ligger forskningen om prostatacancer långt efter. Yasir Ruhayel säger att det rör sig om en fördröjning på upp emot tjugo år. Vidare förklarar han att prostatacancerforskningen har släpat efter, medan de stora satsningarna på bröstcancerforskningen har lett till kraftigt förbättrade behandlingsresultat.

Därför inleds nu större studier på fler män för att kunna utreda de genetiska sambanden i större utsträckning. Forskarna vill även med säkerhet kunna fastställa vilka gener som minskar risken att drabbas av prostatacancer.

Förutom att ärftlighet spelar roll är det inte så mycket vi vet om sjukdomen, vilket gör det genetiska spåret extra intressant.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: