Ange ditt sökord

Med handen på hjärtat säga att jag är tacksam för att jag betalar skatt! Foto: Shutterstock

Med handen på hjärtat säga att jag är tacksam för att jag betalar skatt! Foto: Shutterstock

Mia’s krönika: Säg ja till skatt!

Jag betalar precis som du skatt. Och nästa varje gång kommer tanken ”vart går alla dessa pengar”. Som egenföretagare betalar jag också moms och det känns som att det aldrig tar slut.

Annons:

I dessa ”finanskristider” har jag dock upptäckt att jag kan konstatera något positivt. Det jag tänker på är sjukvårdskostnader som tack vare frikort och det skattesystem vi har i det här landet hjälper mig få den vård jag behöver. Det blir en annan verklighet när du ser var pengarna tar vägen och när man får ta del av skattepengarna i verkligheten. Jag vill även inkludera våra politiker som jag tycker har gjort något bra, det händer faktiskt. Oavsett om jag har vaknat på ”den snälla sidan”, vilket jag gör ofta, så kan jag konstatera hur dyr jag egentligen är i drift.

Jag tar B-12 sprutor ofta och eftersom jag har kommit upp i kostnader som ger frikort så behöver jag bara visa kortet. Jag får naturligtvis betala den inledande kostnaden men varje gång når jag upp till taket som ger frikort. Ett nytt blått inplastat kort med lång hållbarhet. Det kanske låter som jag tar alla dessa samhällsfunktioner för givet men långt ifrån. Det här är en krönika om tacksamhet.

Tacksamhet för den suveräna vård jag har möjlighet att ta del av. 

För en tid sedan publicerade media uppgifter som gjorde gällande att vi överviktsopererade kostar samhället cirka 1 500 kronor mindre varje år efter genomgången operation. Även om jag inte kan lokalisera den totala kostnaden så visar det att en operation faktiskt minskar kostnaderna inom vården – i alla fall när det kommer till överviktsoperationer och överviktsopererade.

I år har jag varit i behov av olika vårdrelaterade tjänster som har rört bland annat bukproblem och bentätsmätning. Så smått har jag börjat få ordning på buken och har inte heller råkat ut för urkalkning i skelettet. Skönt! Jag och många med mig får den vård vi behöver. Jag påminns om hur jag ifrågasätter det här med skatt och moms och inbetalning till staten och tror inte att jag hade kommit till vissa insikter om jag inte hade sett på saken ”inifrån” så att säga. Tänk att få konstatera hur himla bra många av oss faktiskt har det! 

Vi kan även sänka många kostnader genom att lära oss ta ansvar över våra egna liv. Hur äter och motionerar jag, vad kan jag göra för att förebygga olika sjukdomar och åkommor. Det kan röra sig om allt från att sluta röka till att noga kontrollera att man tar sina mediciner rätt. Ett personligt ansvar helt enkelt och små förändringar som kan leda till stora resultat.

Precis som att skattepengarna ska räcka till mycket ska även du och jag räcka till!

Det är skönt att finna glädje i något så ”tråkigt” som att betala skatt och att se ett ljus i det våra politiker gör och har gjort. Det går alltid att göra det ännu bättre och jag har ju en stående önskan om att få träffa ledande hälso- och sjukvårdspolitiker till att börja med i min egen stad. Kanske kan jag öppna nya dörrar och tillföra en annan vinkel på den här typen av frågor. 

Oavsett så kan jag med handen på hjärtat säga att jag är tacksam för att jag betalar skatt – det ni! 
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: