Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Nu kliver vi fram ur vassen!

Mia’s krönika: Nu kliver vi fram ur vassen!

Inget ska behöva stå i vassen i sommar. För det är det ingen som vill. Om du inte känner dig i toppform så tänkte jag dela med mig av mina tips och personliga idéer inför sommaren.

Annons:

Det är aldrig för sent att börja med din livsstilsförändring när du själv vill och önskar. Men framförallt vill jag förmedla att ingen annan än du själv ska ha åsikter om hur du ser ut kroppsligt. Är du själv inte nöjd, då går det att göra saker i livet annorlunda. För att få ett resultat utan att göra en förändring – nej, det går inte hur gärna vi ibland än vill.

Ta dig tid till bra mat och fysisk aktivitet. Tid är nyckeln och om vi inte ”har” tid så skapar vi oss tid som vi behöver för att må bra. 

Själv går jag upp tidigare på morgonen för att på så vis kunna lägga in en morgonrunda innan frukosten. Om man har barn kan man antingen ta med sig barnen, de kan cykla bredvid om du springer eller gå ut med hunden gemensamt. Är ni två, turas om att ta hand om barnen varannan morgon. 

Det är lätt att alltid ta bilen dit du ska men jag har hittat en utmaning, att låta bilen stå. Ta möjligheterna och cykla (glöm inte hjälmen) eller gå – många gånger går det faktiskt alldeles utmärkt. Passa på, det finns möjligheter som gömmer sig i vardagens bestyr.

Ta med dina arbetskamrater ut på en promenad under lunchen. Det kan handla om en promenad runt byggnaden där du arbetar eller en längre runda – det avgör ni själva. Huvudsaken är att du överhuvudtaget kommer ut och rör på dig. Du kan fråga runt om ni vill arrangera stegtävlingar, där man gemensamt ”tävlar” på ett avslappnat sätt om vem som går flest steg. Då kan du även peppa andra. 

Igen, har du barn i din närhet, ta med dig barnen. Ut i skogen, på promenader, innan det är läggdags. Åtminstone någon gång i veckan – istället för att avsluta dagen framför teven. Det ger så otroligt mycket mer.

Att få ordning på kosten är en annan fråga. Skalmans teori om mat- och sovklocka var inte alls dum. Få rutin på dina måltider och planera, det ger dig ett bra försprång. Ät fem mål om dagen och håll igång förbränningen i kroppen. En god balans mellan hungrig och proppmätt är det bästa. 

Och du, handla aldrig hungrig. Vem vet vad som letar sig ner i matkorgen! Glöm inte heller att läsa innehållsförteckningen. Visst kan vi bli bättre på att lära oss vad vi faktiskt stoppar i oss. 

Är det så lätt att komma igång då? Jag tror faktiskt det. Att det går. 

  1. Trettio minuters fysisk aktivitet varje dag. Delat på två om det känns jobbigt (15 minuter). Det är fullt möjligt att få in detta, oavsett om det är promenad eller motionscykel inomhus. 
  2. Se inte gym, motion och personlig tränare (om du vill) som utgifter. Se det som en investering i dig själv och din hälsa.
  3. Hitta utmaningarna i vardagen. Ta trapporna istället för rulltrappan, gå några extra våningar och ta inte hissen hela vägen eller hoppa av kollektivtrafiken någon station tidigare. Utmana dig själv – det finns möjligheter i det enkla. Se till att dina aktiviteter är både styrka och flås träning.

Det är ditt liv, och ingen annans. Ge aldrig upp utan belöna dig själv vid varje delmål som du sätter upp. Det är inte krångligare än så att komma igång, det krångliga brukar vara att övertyga sig själv på allvar att du vill påbörja en förändring. För om du inte påbörjar den kan jag lova, av egen erfarenhet, att ingen annan kommer att göra det åt dig. 

Kom ihåg – det är bara du som bestämmer över din kropp och hur du ser på dig själv, ingen annan. Tillsammans kan vi riva hinder och kliva fram ur vassen och vara stolta över våra kroppar.

Kramar,
Mia

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.