Ange ditt sökord

Känns kläderna trånga och insydda? Kalorierna kan ha tagit över. Foto: Shutterstock

Känns kläderna trånga och insydda? Kalorierna kan ha tagit över. Foto: Shutterstock

Mia’s krönika: När kalorisömmerskorna tar över garderoben

Ibland kan det kännas som kalorierna är dina sömmerskor. Helt plötsligt har de stökat omkring i din garderob och dina kläder känns plötsligt mycket trängre och insydda.

Annons:

Särskilt efter sommaren eller efter högtider som jul brukar den här känslan av att kläderna har sytts in vara extra påtaglig, jeansen passar inte längre och det gör inte favoritskjortan eller kjolen heller. Jag tänker såhär att om vi reder ut det här med kalorier kan vi kanske se till att dina kläder inte får den här ”egenskapen” efter årets julhelg – vi börjar från början. 

Kalorier är ett mått som vi tenderar att associera med mat. Äter vi för mycket så växer vi men kläderna krymper, äter mindre så krymper vi och kläderna växer. Ett logiskt flöde. Alla människor har olika behov av kalorier till exempel behöver män mer kalorier än kvinnor, yngre mer än äldre. Och de som rör sig behöver mer kalorier än de som tenderar att vara soffpotatisar. 

Det gäller att få ordning på kalorier in, kalorier ut. Och det enklaste sättet för dig att få ut kalorierna är att röra på dig. Ibland pratar man om ”nyttiga kalorier” men det finns inte nyttiga kalorier, antingen får du i dig kalorier eller inte. Det finns inga genvägar utan det är en daglig utmaning att stoppa in lika mycket kalorier som du förbränner. Kalorier är faktiskt det bränsle vi dagligen går på, så vill du gå ner i vikt äter du nyttigare och rör dig mera. Behöver du gå upp i vikt ökar du på kalorierna men håller koll på att du inte blir stillasittande, för då måste du justera ditt intag igen. Det är en logisk process som hjälper din kropp att må bra.

Ytterligare en bov i dramat är det dolda sockret som gör att vi får i oss väldigt mycket mer än vad våra kroppar egentligen behöver. Det finns överallt runt omkring oss och låt mig ge en konkret förklaring: många äter flingor dagligen. I de flesta flingpaket som marknadsförs progressivt gentemot oss vuxna men även barn med sina färgglada förpackningar finns det så mycket socker att jag blir mörkrädd. Om du till det tar smaksatt fil så har du, och kanske även dina barn, fått i er en hel påse lösgodis till frukost. Så visst finns det saker att tänka på och förändringar att göra. 

Ta en dag och rensa ut i dina skåp. Titta på förpackningarna, fundera. Vet du inte själv hur du ska tänka så finns det så otroligt mycket information att tillgå via webben och via många kostrådgivare som inte vill något hellre än att vi alla ska må bra efter just våra förutsättningar. Tänk känslan att du vet att det du har i ditt skåp, din kyl och din frys, är saker som du mår bra av. 

Att känna trygghet och ha koll på vad du stoppar i dig är att ta ansvar. Det ska vara roligt att leva och om man i början skapar sig en helhetsbild underlättar det resten av resan. I slutänden är målet att känna att just du är hälsosam i din kropp, att de där kalorisömmerskor inte har varit framme och sytt in dina plagg och att du vet vad du äter.

Du är vad du äter – och din kropp förtjänar endast det bästa! 
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.