Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Låt lugnet få leva!

Mia’s krönika: Låt lugnet få leva!

Mia

Annons:

Visst är det möjligt att behålla semesterkänslan även efter sommaren när vi återvänder till vardagen. 

Jag möter dagligen många människor som på olika vis stressar, flera av dessa är på väg att till och med ”stressa sönder sig”. Istället för att stanna upp och se vad det är man fyller sin tid med. Det tar, enligt mig, lika lång tid att tänka ”jag ska” som att göra det du just precis tänkte. Därför vill jag dela med mig av några råd hur du behåller lugnet längre än första dagen på jobbet.

Det handlar om att tänka bortom det som är jobbigt när vardagslunken kommer krypandes. Att behålla det lugn som du kanske skapat under din semester. Mitt första, och vikigaste, råd är att planera maten. Mat är det drivmedel som våra kroppar går på och om inte vi får det i oss så påverkas vår allmänna hälsa som sömn och förmågan att klara stress. Ta dig tid, upp till en timme, och sätt dig ner, planera matsedlar och maten som kommer under veckan. Lägg grunden till allt från nyttiga och matiga sallader till helstekt lax i ugn, kycklingfiléer eller köttfärsspett med goda örter. Mat som både står sig och även smakar riktigt gott.

Använd dig av primörer som finns, tänk på att det är ”rötmånad” så att inget blir ”gammalt”. Lukta, känn och kläm på matvarorna. Sno ihop inte bara goda middagar utan förbered även matlådor. Vilken känsla att vara klar med det viktigaste, att få mat i sig!

Förläng sensommarkvällarna – ta med middagen ut i naturen. Närmaste lilla park, uteplats eller skogsbryn där man kan äta sin kvällsmat. Kanske någon sjö nära där du bor, en plats där du helt enkelt känner dig lugn och harmonisk. Servera picknickmaten i burkar eller smarta skålar så förenklar det både ätandet och diskandet. Det gäller att passa på kvällar som är regnfria och medan värmen ändå finns. Vara ute i naturen gör oss gott och fyller oss med energi som vi behöver inför hösten.

Gör det direkt när du kommer hem så kan du hämta energi, behålla ditt lugn och förlänga känslan av att du har kontroll över tillvaron, för det har du. Ta dig tid, ensam eller med familj och vänner, att göra sådant som ger energi och inte tar energi. Dela med dig och fler kommer känna det förlängda semesterlugnet i tillvaron.

För livet blir inte som det blir, det blir vad du gör det till. Njut av livet!

Hälsningar,

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: