Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Låt julgris bli spargris!

Mia’s krönika: Låt julgris bli spargris!

”Jul jul, strålande jul” är det som står för dörren. Visst låter det underbart, som om allting skulle stråla denna årstid. Men något får mig att tro att det faktiskt inte är så överallt, i alla hem.

Annons:

Eller snarare tänker jag att risken att det inte blir en strålande jul är överhängande när jag märker hur många det är som, påverkade eller inte påverkade av reklam, handlar sina julklappar på avbetalning och genom olika krediter. Jag har svårt att förknippa ”att sätta sig i skuld” med julfirandet ändå verkar många leva just så, ett liv på kredit.

Kalla mig gammeldags men om det inte finns några pengar att handla för nu, hur ska det då finnas pengar sen – efter jul. Jag tror dessutom att det påverkar vår kropp och vår själv för en vacker dag ska sakerna betalas. Med pengar som kanske inte finns. Ingen mår bra av att handla med låtsaspengar bara för att det ska se bra ut utan upp till kamp och stå för den du är och det du kan och vill ge bort. Det finns så mycket att ge som inte behöver kosta mycket och som strålar i varje hem. Se det som en del i en hälsoinvestering att du är ärlig mot inte bara dig själv utan din familj och omgivning.

Det kan vara svårt att sätta sig in i andra människors tankar och prioriteringar, det är svårt att lista ut vad som gör att många faller i den här skuldfällan, vilket det är, att handla nu och betala i vår. Mitt bästa råd, och bot, är att du ger dig själv den bästa julklappen långt innan jul nämligen en budget över dina inkomster och utgifter. Sätt dig ner och se med egna ögon vart dina pengar tar vägen, vad går in – vad går ut. Ställ dig frågan vad du kan göra för att förändra de olika flödena, ta makten över dina pengar för det går! Och har du inte möjlighet att bygga upp en julklappsbudget detta år så låt det vara, nästa år kan du ha lagt undan pengar och få helt nya möjligheter med en budget där du följer dina inkomster och utgifter. Ett år när du även kan ha bestämt dig för hur mycket du faktiskt har att lägga på julklappar – du begränsar helt enkelt risken att överkonsumera och det är inte svårare än så. Tänk att du ska ha din budget i balans. 

Några goda råd nu i dessa bråda tider:

  • För en dialog med de som du ger och får julklappar av – sätt en gemensam gräns
  • Gör upp en budget även för julmaten och gör listor på vad som finns hemma och vad som ska köpas in
  • Finns det julpynt eller detaljer som kan återanvändas från tidigare år utan att det känns ”gammalt”? 
  • Med internet är det lätt att köpa begagnat som knappt är använt till betydligt lägre summor och om du kan, vänta till efter jul!
  • Gör julklappar, till exempel bröd eller pasta och liknande själv. Det är väldigt uppskattat!
  • Det är faktiskt tanken som räknas – inte vad du ger
  • Låt bli, hur frestande det än är, att ta den där avbetalningen eller krediten. Din plånbok, dina pengar, dina möjligheter

En annan ”tradition” som vi har är att gnälla om att december- och januarilönen inte räcker till. Det påminns vi även om i media som gör olika reportage på ämnet och jag förstår inte varför. Julen kommer varje år så varför inte se till redan innan att det inte blir ett problem. Om du överkonsumerar, för vems skull gör du det? Och varför?

Släpp alla måsten och särskilt de som är relaterade så starkt till konsumtion. Jag vet att det kommer att påverka din hälsa på ett positivt sätt. Du ska inte behöva känna magont, stress och hets för att skapa något som du tror dig finna hos andra. Du är din egen – ta ansvar över din ekonomi, din hälsa och ditt liv. För hälsan påverkar vår ekonomi och ekonomin påverkar vår hälsa. 

Låt julen stråla med äkta vara, ge med hjärtat och du kommer att få tillbaka av hjärtat. Stanna upp och tänk till – vad är värt att lägga på ditt julfirande och vilka prioriteringar har just du?

Med en budget och positiva tankar kommer julen bli sådär strålande vacker och konsumtionshetsen och stressen försvinner som ett ”julmirakel”. Dessutom har du mat på bordet hela januari när julen och helgerna är över och är fylld med energi som bara gör dig gott.

Låt spargrisen bli julgrisen! 
Kram Mia

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: