Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Idag klär jag av mig naken

Mia’s krönika: Idag klär jag av mig naken

Det är nästan bara mitt personnummer som är likadant efter alla de framgångsfaktorer, som jag väljer att kalla dem, som jag har genomfört i mitt liv. Framgång är olika för oss alla, det inser jag och det handlar om vilket perspektiv vi har och vilka olika ”nötter” livet har givit oss att knäcka. 

Annons:

Idag tänker jag klä av mig naken genom att berätta vad ”framgång” betyder och har betytt för mig, vad det inneburit varje dag i mitt liv. Hur vi bedömer framgång är upp till var och en och visst händer det även hos mig att jag ”vill lägga mig i” hur andra lever sina liv och vilka val andra gör för att nå sina mål – när jag egentligen borde ha koncentrerat mig på hur jag vill leva mitt liv. Men efter alla turer vet jag att jag har hittat en väg där jag känner mig styrkt och möter andra längst med sträckan jag går. Som igår.

Jag hade fått äran att komma till Linköping och föreläsa för över 120 personer om hur det är fullt möjligt att skapa en hållbar livsstil. Framgångskänslan är att få känna att jag kan inspirera andra – genom att bara vara den jag är. Under årens lopp har jag, som alla andra säkert har, haft många förebilder. Förebilder som på ett eller annat sätt har hjälpt mig att nå dit jag är i dag. En av dessa förebilder fanns på plats i Linköping i helgen, nämligen Martin Lidberg. Tänk vilken personlig framgång att få ett personligt möte med en person man har haft som förebild längre, ett möte som förhoppningsvis ska kunna leda till att vi ses igen. 

Hösten för 15 år sedan låg jag i min säng mer eller mindre dygnet runt. Sjukskriven, fullproppad med tabletter och knappt kapabel att ta mig till toaletten på egen hand kan jag väl säga att jag inte direkt såg alltför ljust på tillvaron. Min första och kanske största framgång inom personlig utveckling var att finna den där kraften inom mig som kunde vända detta. Det handlar inte bara om att sätta upp dagliga mål, delmål och stora mål vilket jag gör kontinuerligt utan även att se vilka relationer jag hade, och har, i mitt liv. Jag har förändrat relationer till olika människor som har passerat i mitt liv. Några är kvar, andra har lämnat. Jag har valt att omge mig med människor som ser ödmjukt på mig och mitt sätt att se på livet. 

Det tog mig insikten att livet pågår här och nu för att förändra mig och mina (o)vanor. Det var och är aldrig enkelt men fullt möjligt att nå framgång i sitt liv. För 10 år sedan beslöt jag mig för att behålla den hälsa som jag skaffat mig, bland annat genom att säga upp mig från mitt jobb. Jag fick blandade reaktioner från omgivningen men ångrar inte beslutet en sekund. Jag tänker ibland att vi ibland har så mycket att gör att vi inte hinner med det vi vill. Ändå hinner vi inte alltför sällan ha åsikter om hur andra lever sitt liv. Det finns det tid för. 

Jag är ibland trött, orkeslös och har ont i kroppen. Min kroniska värk försöker konstant hitta en spricka i livet att kila sig in i. Men jag har bestämt mig, min ohälsa och jag kan ha en relation som går ut på att vi försöker underlätta livet för varandra. Istället för att bli ett med värken och smärtan och sjunka ner i ett avgrundsdjup där jag inte gör annat än pratar om hur ont det gör, hur trött jag är eller hur jobbig tillvaron kan vara så väljer jag att ta kontroll. Jag vet idag vad jag kan göra med mitt liv utifrån mina förutsättningar, bland annat då min värk, och utgår varje dag från det. För mig är det en framgång.

Jag hoppas jag kan inspirera dig som lever med smärta och värk att hitta styrka och tro på att livet är värdefullt, givande och framförallt att det är fullt möjligt att hitta framgång i tillvaron som inte handlar om pengar, karriär eller andra värdsliga ting. Att finna din egen styrka är framgång. 

Det kan göra ont att vara naken och avklädd inför sanningen. Det kan även vara skönt. Idag vågar jag berätta, förklara och givetvis även själv förstå vad livet innebär och har inneburit. Något jag sa för tio år sedan får en helt annan innebörd idag, livet har haft olika vändningar medan jag har vandrat på – mer avklädd än någonsin inför de val jag gör. Jag älskar livet och att leva mitt liv på det sätt jag har valt, det är min styrka.

Jag hoppas och vet att du kan finna din egen framgång!
Kram, Mia

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: