Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Dirigera ditt liv!

Mia’s krönika: Dirigera ditt liv!

Visst låter det skönt att vara dirigenten i ditt liv. Att dirigera livets orkester precis dit du själv vill. Vi människor uppfylls av tankar och drömmar. Ibland kan jag tycka att tankar, som bara sker och snurrar i huvudet, begränsar. Drömmar kan vara lättare att ge sig iväg efter. På vägen stanna upp och tänka hur vi tar oss vidare. Konstatera för sig själv vad man vill och vem man är.

Annons:

Ord. På sista tiden har jag mer och mer insett att ord kan ha så olika betydelse för oss människor. Ett ors som jag tycker är intressant är ordet belöna. Det är inte ovanligt att säga till sig själv att ”nu ska jag belöna mig med …”. För mig betyder ordet belöna nu för tiden att jag till exempel äter bra mat, går i sköna skor och ger mig tid att vara med mig själv med mera. Förr betydde belöna något annat. Då kunde en belöning vara kakor till kaffet eller att ta taxi så fort det kändes för långt att gå.

Jag tycker det spännande hur vi kan dirigera om våra tankar och sättet vi uppträder mot oss själva. Att jag till exempel ser det som en belöning att ägna mig åt fysisk energi och göra mig av med massor av energi. Och att jag ser saker som kroppen inte mår så himla bra av som en ”bestraffning”. Det kan bli enklare då, svart på vitt. Hur vi analyserar ord beror helt klart på var i livet vi befinner oss. Men jag bara älskar att väcka människors sätt att tänka och agera för sig själv. Det gör verkligen mitt liv värt att leva. 
 
Det gamla ordspråket ”hala in på ett bananskal”, stämmer det verkligen undrar jag. Kan vi bestämma hur vårt liv ska vara eller händer det bara. Jag tror vi kan bestämma rätt mycket själva. Attityden till livet, att våga för att vinna. Det räcker inte att bara tro att man ska våga, man måste våga också.

Bli en livskonstnär. Ta dirigentpinnen och börja dirigera ditt liv. Gör en plan som stämmer med den du ser i spegeln. Fundera över vad du kan påverka och hur du skulle vilja att ditt liv såg ut. Hitta de där gömda fröna som inte har kommit till skott än och använd skapandet som en positiv kraft. Äg ditt liv. För mig tog det tid att fatta galoppen och förstå vad som egentligen är belöning och bestraffning. I dag vet jag att det gör skillnad hur jag beter mig mot mig själv och tankens kraft när det kommer till situationer som dessa, gör underverk. Det är viktigt att älska sig själv, för hur ska jag kunna älska någon annan om jag inte älskar mig själv.

Sätt gamla ord i nya perspektiv, skratta åt misstagen och tankarna kan vara lättare när man har fått distans till saker och ting i livet. När jag pratar med mina klienter så använder jag mig ofta av min egen historia, mitt tidigare liv, för att hjälpa klienterna att se sina egna tankevurpor och ordanalyser.

Det är aldrig för sent att göra annorlunda. Belöna dig med saker som gör att du stärker hela dig själv från insidan till utsidan. Om du mår bra på insidan speglas det i ditt yttre. Därför är speglar ett bra verktyg – de har en form av sanning.

Det första steget är alltid det svåraste. Lycka till!
Mia

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.