Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Det är i motvind som en drake stiger

Mia’s krönika: Det är i motvind som en drake stiger

”Att inte göra någonting alls är svårslaget”, så sjunger Tomas Ledin. Jag brukar tänka tänka på just dessa ord mellan varven.

Annons:

Det är en balansgång mellan att göra det man ”bör”, “ska”, “måste”, “vill” och att inte göra någonting alls. Man måste sätta upp en relevant frågeställning för sig själv. Om man har avgivit ett nyårslöfte som innebär en förändring innebär det inte automatiskt att löftet blir sant bara för att det är ett nytt år. För många är det stora förändringar som ska till här och nu – jag jobbar på ett annat sätt. 

Jag jobbar med det som redan fungerar, allt som redan finns och sen så bygger jag vidare på det. Ta till exempel en person som älskar att vara ute och gå, det är en fin början. Inte behöver den personen slänga sig in på ett gym och ”hetsträna” bara för att det är ett nytt år och man har lovat sig själv att nu ska det ske en förändring. Det ska vara stimulerande att möta det nya året och det du tar dig för nu ska du även ta dig för i april, maj, juni, juli och även i december. Motivationen skall vara din och komma från ditt innersta.

Ställ dig några frågor och ta reda på var din egen nivå ligger. Fråga dig om det är viktigt med den förändring du vill göra. Lyssna och ta in svaret – konstaterar du att det faktiskt är viktigt så tveka inte utan börja med små steg att gå mot dina mål och delmål. Du finner din motivation i ditt svar och efter att du har bestämt dig att bara du kan göra det jobb som krävs. Bygg på vart efter så ska du se att du kan. 

Nästa fråga handlar om du tror på din egen förmåga. Ta hand om svaret, förvalta det och förädla det. Att hantera motstånd är inte enkelt men fullt möjligt för oss alla att göra. Ta dig tid, ha tålamod och se din inre målbild. 

Jag ska motvilligt erkänna att jag ibland tröttnar på antagandet att förändring för mig skulle vara så enkel. Bara för att jag har verktygen betyder inte det att jag i ett nafs kan sätta upp ett hus. Det handlar om inställningen till livet, viljan att förändra och attityden till mig själv och min tillvaro. Det är det som driver mig att hela tiden se möjligheterna istället för hindren. 

Jag träffade en person som är högt uppsatt i ett företag som efter en stund konstaterar att jag inspirerar i samtalet för att jag ”verkligen bara ser möjligheter i allt”. Faktiskt så ser jag ”hinder”, men det är snarare en fråga om prioriteringar och tid, tålamod. Om det inte går idag så går det säkert om ett tag, bara jag bestämmer mig vilken väg jag vill och tänker gå. Jag tyckte det var en fin kommentar som jag bär med mig och förvaltar för att få mer kraft och mer energi. Det kanske uppfattas som att det är så mycket lättare för mig och andra med min inställning men den enda skillnaden är – vi har bestämt oss.

Du ska inte vara rädd för lite motvind, det är i motvind som en drake stiger. Jag älskar att se draken som en symbol hopp, möjligheter, tillfällen och inspiration. Jag kan se till att flyga den där draken så högt som jag själv bestämmer mig för oavsett om det innebär att jag måste springa som en toka eller om det blåser i motvind. Tillsammans flyger vi våra drakar fulla av styrka inför det nya året och bli inte rädd om den inte tar fart direkt, vi måste alla börja någonstans.

Att få upp draken från marken, vi börjar där. 
Kram Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.