Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Bli matsmart!

Mia’s krönika: Bli matsmart!

Jag har läst någonstans att vi slänger cirka 200 kilo mat per person och år. Hur det kan gå till kan man ju undra.

Annons:

Personligen tror jag det beror på att människor är stressade, har dåligt med pengar och tid. Man slänger saker som med finess och fantasi går alldeles utmärkt att tillaga som nya maträtter och äta. Jag själv försöker undvika att slänga en massa mat så därför kavlar vi upp ärmarna i veckans krönika, öppnar kylen och se vad vi kan hitta som inte ska kastas bort.

Vi kan kalla det noll tolerans, ät allt, gör om gör nytt och släpp loss den skapande kraften. Döp om maträtter och spåna fritt! 

Många stirrar sig blinda på bäst föredatum och kastar. Det är viktig att förstå att det handlar om sista säljdatum, inte sista ”ätdatum”. Vi har rustats med en näsa som rätt omgående skvallrar om vad som är ätbart eller inte. Smaklökarna i munnen likaså, vi ska inte vara rädda för att lita på våra egna sinnen och använda dessa fantastiska instrument i köket. Då kan vi spara både pengar och miljö!

Sen handlar det om att ha kul i köket med sina matvaror. Jag stökar på söndagar och får klart en massa mat som jag fryser in eller gör om till olika rätter. Har jag till exempel gjort en långpanna med potatis och rotfrukter som blir över skapar det en utmärkt soppa dagen efter. Jag häller bara rubbet i en mimxer, kokar en god buljong och blandar till lagom konsistens. Toppar med kryddor och ibland ett delat ägg! 

Rätt ofta får jag kvar quinoa och bulgur. Det som blir kvar blir en grund till sallad med oliver, sockerärtor, avokado och kanske kycklingfilé som också blev över. Kallskuret är utmärkt som utflyktsmat. Så där tänker jag hela tiden, vad har jag, vad kan jag använda och banne mig om det inte kastas särskilt mycket mat i mitt kök.

Tänk om alla kunde anamma det tankesättet. Att bli ”matsmart”. Att använda det man har, se vad det är som faktiskt inte är gammalt utan går att använda till en ny maträtt. Man skulle båda spara pengar och göra en insats för miljön. Pengamässigt rör det sig om 4 000 – 5 000 kronor per familj, som vi bara kastar ut när vi köper nytt hela tiden. Tänk så mycket roligt vi skulle kunna göra för pengarna! 

Vi kan bli början på något nytt, en matsmart befolkning. Vi kan skriva egna kokböcker med nya recept baserat på rester och det som finns i kylen. Soppor, grytor, mixar. Den här utmaningen är så enkel, vi kan göra så mycket mer. Jag tänker redan i de här banorna och lägger upp recept på min blogg baserade på just det här med att använda det som finns och vara matsmart.

Nu blir vi matsmarta tillsammans, vad har du i din kyl som faktiskt går att använda igen?
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.