Ange ditt sökord

Forskare har upptäckt att ett visst protein kopplat till mer fett på kroppen även har koppling till mindre förekomst av typ 2-diabetes. Foto: Shutterstock

Forskare har upptäckt att ett visst protein kopplat till mer fett på kroppen även har koppling till mindre förekomst av typ 2-diabetes. Foto: Shutterstock

Mer fett men mindre diabetes

En variant av ett visst protein, LRIG1, är kopplat till mer fett på kroppen, men konstigt nog också till mindre typ 2-diabetes.

Annons:

Vid omvandling till fettceller och inlagring av fett har en särskild grupp proteiner i kroppen en viktig roll. En variant av detta protein, LRIG1, är hos människor kopplat till mer fett på kroppen, men som det verkar också till mindre förekomst av typ 2-diabetes.

– Den oväntade upptäckten ger en ökad förståelse för fettmetabolismen och kan på sikt öppna för nya vägar att behandla eller förebygga typ 2-diabetes, säger Håkan Hedman, adjungerad professor vid Umeå universitet.

LRIG-proteinet har tidigare studerats mest utifrån dess roll vid cancer, där man har kunnat se att varianten LRIG1 verkar ha en hämmande effekt på tumörutveckling.

Grundläggande funktion

Forskare vid Umeå universitet har sett att i musceller där LRIG-proteinerna var genetiskt borttagna var också fettbildningen kraftigt nedsatt. Även i maskar kunde man se att LRIG1 hade en nyckelroll i fettinlagringen, något som tyder på att det är en grundläggande funktion som är bevarad genom evolutionen.

Man har även sett att människor med vissa genetiska varianter av LRIG1 hade högre kroppsvikt, men förvånande nog samtidigt lägre risk för att utveckla diabetes typ 2. Normalt sett brukar annars högre kroppsvikt betyda större risk för typ 2-diabetes.

Fettcellernas storlek spelar in

– Det verkar som att orsaken har att göra med storleken på personernas fettceller. LRIG1 ger fler men mindre fettceller och därmed visserligen mer fett och högre kroppsvikt. Men fler celler ger också bättre ämnesomsättning och därmed bättre blodsocker/insulinbalans än färre men större celler, säger artikelns försteförfattare Carl Herdenberg, doktorand vid Umeå universitet.

Det handlar fortfarande om grundforskning, men på sikt kan detta ge nya möjligheter vid behandling och prevention av diabetes typ 2, genom att utveckla nya läkemedel som verkar på LRIG-mekanismerna.

Svenska och brittiska deltagare

Omkring 400 000 deltagare från UK biobank i Storbritannien och cirka 1000 deltagare från GENiAl-kohorten vid Karolinska Institutet deltog.

Annons:

Källor:

Umeå universitet

www.nature.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: