Ange ditt sökord

Melanoma Monday uppmärksammar hudcancer

Melanoma Monday uppmärksammar hudcancer

Den sjunde maj är det "Melanoma Monday", en dag då man uppmärksammar den dödliga hudcancerformen malignt melanom.

Annons:

Malignt melanom ökar snabbare än många andra cancersjukdomar. En av anledningarna till det kan vara att vi nuförtiden åker till soligare platser även under vinterhalvåret och många gånger stannar borta länge. I starkt solljus och med kroppar som är ovana ökar det risken att drabbas av malignt melanom.

Smart sätt att ta reda på om du är i farozonen

Det finns en smart regel, ABCDE, som du kan använda för att ta reda på om din leverfläck skulle kunna vara malignt melanom. 

  • Asymmetri – ena halvan av ett födelsemärke matchar inte den andra halvan
  • Border – kanterna är ojämna eller oregelbundna
  • Colour – fler färger eller ojämn pigmentering, nyanser av till exempel i svart, brun och blå  
  • Diameter – det finns en förändring i storlek, oftast en ökning med tiden
  • Evolution – tillväxt, ändrad form eller färg men framför allt tillkomst av helt nya födelsemärken efter 50-årsåldern är ovanligt   

Obs! Regeln är självklart mer en guide än en regel och är du osäker, kontakta din vårdmottagning för vidare råd. 

(Källa: Apotek hjärtat)

Olika typer av hudcancer

Malignt melanom är bara en av hudcancerformerna som finns. Några andra är skivepitelcancer och basalcellscancer. Det är vanligt att de som drabbas av hudcancer har haft någon form av cancer tdigare i familjen. 

Ökad dödlighet

Även om antalet fall inte är så väldigt många fler säger Britta Hedefalk, leg sjuksköterska vid Cancerfonden, i ett uttalande på Cancerfondens egen blogg att antalet personer som avlider i malignt melanom tyvärr har ökat.

Melnomföreningen bekräftar den bilden i ett pressmeddelande där man berättar att det nu är fler som dör av malignt melanom än i trafiken. Så att kunskapen behöver öka på området är tydligt och att uppmärksamma hur man känner igen farliga lever- och hudfläckar för att på så sätt upptäcka malignt melanom tidigt.

Glöm inte att skydda dig

Förutom att inte vara i solen när den är som starkast, tänk på att smörja in dig med hög solskyddsfaktor och att täcka kroppen om du till exempel är ute och påtar i trädgården eller bara sitter ute och läser. Sen finns det tillfällen som när man är ute på en båt då solen kan komma åt extra lätt och då gäller det att smörga och täcka sig så man slipper bli bränd. 

Förutom att bli bränd ökar även risken att utveckla malignt melanom så därför gäller det att njuta av solen lagom. 

Mer läsning:

Externa länkar:

Källor: Cancerfonden, Melanomföreningen

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: