Ange ditt sökord

Att bara kolla mejl under arbetsdagarna minskade antalet hjärtslag hos försökspersonerna. Foto: Shutterstock

Att bara kolla mejl under arbetsdagarna minskade antalet hjärtslag hos försökspersonerna. Foto: Shutterstock

“Mejlhelg” kan minska stress och öka produktivitet

En studie från University of California, Irvine i samarbete med forskare från amerikanska armén visar att låta bli att kolla sin e-post kan leda till minskad stress och ökad koncentration.

Annons:

Genom att mäta hjärtslagen hos ett antal datoranvändare på ett kontor kunde man se hur påverkade deltagarna i studien blev av att konstant kontrollera sin e-post. Resultatet visade att de som tog en “mejlhelg” fick en mer regelbunden hjärtrytm och att man med rätt insatser skulle kunna minska stressen på arbetsplatser och öka produktiviteten.

Högre stress

De som kontrollerade sin e-post ändrade bland annat “fönster”, bytte alltså program på datorn, 37 gånger i timmen. Dubbelt så ofta som de som inte kollade sin e-post hela tiden som växlade program cirka 18 gånger i timmen. 

Dessutom befanns sig de som frekvent kollade av e-posten i ett slags “beredskap” vilket påverkade hjärtslagen. När man så valde några som fick “mejlhelg”, det vill säga låta bli att kolla sin e-post i fem dagar, såg man att hjärtslagen var betydligt lugnare.

Öka produktivitet

Gloria Mark, en av forskarna bakom studien, säger i ett uttalande att man hoppas att man kan öka produktivitet genom kontroll av e-post, genomtänkta strategier för digital korrespondens och andra hjälpmedel. Hon säger att hon tycker det kan vara värt att experimentera med en så kallad “mejlhelg” där man tar ledigt från sin e-post. 

Gloria Mark berättar även att forskarna såg att om personer reste sig och gick till en kollega istället för att skicka e-post resulterade det i fysisk paus vilket är positivt.

Högre doser kortison

Forskning har tidigare visat att personer som har hög “beredskap” hela tiden producerar mer kortisol, ett hormon som är sammankopplat med stress. Och faktum är att mer stress på jobbet i sin tur kan resultera i sämre hälsa.

Studien blandade kvinnor och män och även olika befattningar. 

Kände sig isolerade

Forskare har i andra sammanhang kommit fram till att möjligheten att vara ständigt uppkopplad och digitalt närvarande bland annat påverkar vår nattsömn och en sidoeffekt med den aktuella studien är att de som inte kontrollerade sin e-post kände sig isolerade från omvärlden.

Det kunde dock avhjälpas genom tätare kontakt med kollegor som hade möjlighet att kontrollera sin e-post. 

Studien heter “A Pace Not Dictated by Electrons” och är utförd av Gloria Mark och Stephen Voida vid University of Californa, Irvine samt Armand Cardello, forskare vid US Army. 

Professor Gloria Mark (höger) samt forskaren Stephen Voida. (Foto: Steve Zylius / University Communications)

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: