Ange ditt sökord

För att få en mer kvalitativ djupsömn kan det vara bättre att välja en mer hälsosam mat med mindre fett och socker. Foto: Getty Images

För att få en mer kvalitativ djupsömn kan det vara bättre att välja en mer hälsosam mat med mindre fett och socker. Foto: Getty Images

Matvalens påverkan på djupsömnen – ny forskning från Uppsala universitet

En ny studie från Uppsala universitet har undersökt hur vårt matintag påverkar djupsömnen och sömnkvaliteten. Forskarna fann att den typ av mat vi äter kan ha betydande konsekvenser för vår förmåga att få en god natts sömn.

Annons:

Studien omfattade 15 unga män utan sömnproblem som delades in i två grupper. Under en vecka åt varje grupp en specifik typ av mat enligt forskarnas instruktioner. Målet var att se om det fanns någon koppling mellan kosten och sömnen.

Magrare eller fet kost

Den första gruppen åt en kost som inkluderade mager yoghurt, müsli, pasta med gröna ärtor och laxpytt. Den andra gruppen konsumerade fetare yoghurt, sötare müsli, pasta med färdigköttbullar och ketchup samt fryspizza och choklad.

Under hela testperioden, både hemma och i laboratoriet, sov båda grupperna lika länge och spenderade lika mycket tid i olika sömnstadier. Men en signifikant skillnad framkom – de som hade ätit den mindre hälsosamma maten, inklusive fryspizza och choklad, hade en ytligare djupsömn.

Kostvalet påverkar vår djupsömn

Resultaten tyder på att vårt matval kan påverka vår djupsömn, även om andra aspekter av sömnen förblir oförändrade. Denna typ av förändringar i djupsömnen kan även observeras hos äldre individer och personer med sömnsvårigheter, såsom insomni.

Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet, poängterar att det är viktigt att fortsätta utforska hur maten påverkar vår sömnkvalitet. Studier som kan koppla förändringar i sömnkvalitet till vardagliga funktioner, såsom minnesfunktioner, är av intresse för framtida forskning.

Vad i kosten orsakar sämre djupsömn?

Det är fortfarande oklart exakt vilka ämnen i mindre hälsosam mat som påverkar sömnen negativt. Socker, fetter och fibrer är möjliga kandidater, men mer forskning behövs för att fastställa de exakta mekanismerna.

Jonathan Cedernaes påpekar också att vår moderna kost, som ofta är rik på fetter och socker, inte är i linje med våra evolutionära förutsättningar. Det är viktigt att förstå hur denna mat påverkar vår hälsa och sömn för att kunna fatta hälsosammare kostval.

Sammanfattningsvis visar denna forskning att matvalet kan spela en roll i vår förmåga att uppnå djup och kvalitativ sömn. Att vara medveten om vad vi äter och hur det påverkar vår sömn kan vara särskilt viktigt för personer med sömnproblem och äldre individer. Forskningen fortsätter att utforska sambandet mellan kost och sömn för att förbättra vår förståelse av dessa komplexa interaktioner.

Läs om REM sömnstörning.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: