Ange ditt sökord

Många svenskar har i år valt bort köttet. Foto: BellyBalans

Många svenskar har i år valt bort köttet. Foto: BellyBalans

Maten vi valt bort 2020

Många har valt att dra ner på någon typ av livsmedel under det första halvåret 2020. Hela 35 procent menar att de har minskat eller avstått från kött helt, men även livsmedel rika på socker har undvikits, visar en undersökning från Sifo/ViktVäktarna.

Annons:

En av fem svenskar har frivilligt dragit ned på någon typ av livsmedel under det första halvåret 2020, enligt en Sifoundersökning. Av dessa menar 35 procent att de har minskat eller avstått kött helt. 55 procent av personer i åldrarna 56-79 år säger att de undviker kött, vilket är betydligt fler än åldersgruppen 16-34 år (27%). Men även andra livsmedel väljs bort av svenskarna, såsom livsmedel som är rika på socker, fett och alkohol. Hela 58 procent har dragit ner på sockerintaget enligt undersökningen. Bland personer i medelåldern (35-55 år) svarar hela 66 procent att de undviker mat innehållandes socker. Många har även frivilligt valt bort livsmedel med hög fetthalt. Totalt menar drygt en av fem (19%) att de väljer en fettsnål mat.

Undersökningen visar vidare att en del svenskar även har minskat sin alkoholkonsumtion. Totalt svarar tolv procent att de har undvikit alkoholhaltiga drycker under det första halvåret 2020. Något som skiljer sig mellan kvinnor (10%) och män (14%). Även livsmedel innehållandes kolhydrater väljer många bort. 35 procent av svenskarna väljer helst en mattallrik som inte inkluderar varor som pasta, potatis och ris.

Från undersökningen:

Har du valt att dra ned på/utesluta några livsmedel det senaste året? (med “valt” menar vi frivilligt dvs inte att du tvingats till det av hälso- eller allergiskäl)

Ja 19%

Nej 78%

Vet ej 3%

Vilket eller vilka är de livsmedel har du dragit ner på/uteslutit det senaste året?

Kött 35%

Gluten 9%

Kolhydrater 35%

Laktos 10%

Socker 58%

Salt 6%

Fett 19%

Alkohol 12%

Annat 15%

Inget av ovan 3%

Annons:

Källor:

ViktVäktarna

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: