Ange ditt sökord

Deltagarna i studien kunde välja på fot- eller handmassage.  Foto: Shutterstock

Deltagarna i studien kunde välja på fot- eller handmassage. Foto: Shutterstock

Massage tröstar anhöriga efter dödsfall

Forskning från Karolinska instutetet visade att lugnande hand- eller fotmassage under åtta veckor efter en närståendes bortgång kan vara ett stöd för de anhöriga.

Annons:

Berit Seiger Cronfalk har lett studien som har genomförts vid Instituteionen för onkologi-patologi på Karolinska Instiutetet.

Fot- och handmassage

Massagen erbjöds under 25 minuter en gång i veckan under åtta veckor och deltagarna kunde välja om de ville bli behandlade på jobbet, hemma eller i sjukhusmiljö. Nio deltagare valde fotmassage, åtta handmassage och en bad att få båda delarna.

– Genom en mjuk men bestämd massage av huden aktiveras känselreceptorer som i sin tur frigör oxytocin, ett hormon som är känt för att bidra till avslappning och en känsla av välbefinnande. Samma hormon frigörs också när en mamma ammar sitt barn exempelvis, berättar Berit Seiger Cronfalk.

Man använde sig av en massageteknik som innebar långsamma strykningar respektive cirkulerande rörelser under lätt tryck tillsammans med massageolja doftsatt med citrus och hagtorn. Dessutom uppmanades deltagarna att slappna av ytterligare 30 minuter efter genomförd hand- och/eller fotmassage.

Förlorat anhörig i cancer

I studien som publicerats i senaste numet av Journal of Clinical Nursing ingick 18 personer som nyss hade förlorat en nära anhörig i cancer och i samband med detta kommit i kontakt med ett palliativt vårdteam vid Stockholms sjukhem. Deltagarna var mellan 34 och 78 år och i gruppen ingick manliga och kvinnliga livskamrater, döttrar och systrar till de avlidna.

Innan behandlingsprogrammet började och även i samband med att det avslutades intervjuades deltagarna under 60 minuter. Man gjorde även en uppföljning sex till åtta månader efter att massagebehandlingen var helt avslutad.

Massage hjälpte

Deltagarna uttryckte att den fysiska kontakten och närheten hjälpte dem att hantera ensamheten och känslan av tomhet efter den bortgånga. Men ännu viktigare var kanske att massagen erbjöd möjlighet att balansera behovet att sörja och att anpassa sig till ett liv efter förlusten av en närstående.

– Vid uppföljningen såg vi att 17 av de anhöriga hade klarat att gå vidare med sina liv. En av deltagarna hade förlorat ytterligare en nära anhörig under mellantiden och mådde fortsatt dåligt. Men samtliga deltagare beskrev behandlingen som en tröst under en svår period i livet, säger Berit Seiger Cronfalk.

Fakta

De anhörigas upplevelse av massagen kan delas in ett antal nyckelteman:

  • En hjälpande hand vid rätt tidpunkt.
  • Något att förlita sig på.
  • Tillfällen för vila.
  • Tillfällen att återfå energin.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: