Ange ditt sökord

De som oftast drabbas av en hjärtinfarkt på julafton är de äldre, lite skörare individerna.  Foto: Shutterstock

De som oftast drabbas av en hjärtinfarkt på julafton är de äldre, lite skörare individerna. Foto: Shutterstock

Markant ökning av hjärtinfarkter på julafton

På julafton ökar antalet hjärtinfarkter med närmare 40 procent i Sverige. Social stress och intag av större mängder mat och dryck kan vara orsaken. Särskilt en grupp är mer riskbenägen för hjärtinfarkt på julafton.

Annons:

Det visar forskning med stöd av Hjärt-Lungfonden. Studien inkluderar samtliga 283 000 inträffade hjärtinfarkter i Sverige under en sextonårsperiod.

Äldre individer drabbas oftare

Julen brukar för många innebära en mysig period med nära och kära, men inte för alla. David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus, har i sin forskning sett att det sker en markant ökning av antalet hjärtinfarkter varje julafton. De som oftast drabbas av en hjärtinfarkt på julafton är de äldre, lite skörare individerna. 

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, tycker att vi ska se studien som en väckarklocka och se julen som ett tillfälle att vara rädda om varandra, inte minst våra äldre medmänniskor. 

Vad som tros utlösa hjärtinfarkt på julafton

Teorierna kring varför just julafton medför en större risk att drabbas av hjärtinfarkt tror David Erlinge har att göra med att det finns en stress för konflikter och ensamhet som i sin tur utlöser infarkten. Andra troliga faktorer är att man under julen intar större mängder mat och dryck än vanligt. 

För att skaffa sig djupare kunskaper om vad som orsakar hjärtinfarkterna så vill forskarna nu gå vidare med att intervju dem som drabbas och ställa frågor kring deras upplevelser av julen. 

Fakta om hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt är: Syrebrist i hjärtat som orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl.

Symptom: Ihållande smärtor i bröstet som kan stråla ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Ibland även med hjärtklappning, illamående, kallsvettning, yrsel och andnöd.

Tyst infarkt: Vissa individer, exempelvis äldre och personer med diabetes, kan ibland insjukna i hjärtinfarkt helt utan smärta eller med mycket vaga symptom, såsom andnöd och stark trötthet, i så kallad tyst infarkt.

När någon drabbas: Ring 112 direkt, vänta inte. Det innebär att man som drabbad inte ska ta sig till sjukhuset på egen hand och som närstående inte skjutsa den drabbade till sjukhuset. En hjärtinfarkt kräver alltid ambulanstransport för snabbast och bästa möjliga vård och behandling.

Annons:

Källor:

Hjärt-Lungfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: