Ange ditt sökord

Mardrömmar ökar risken för självmordsförsök

Mardrömmar ökar risken för självmordsförsök

Personer som efter ett självmordsförsök drömmer mardrömmar har fem gånger så stor risk att försöka ta sitt liv igen jämfört med dem som inte har mardrömmar. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:

Studien omfattade 165 patienter i åldrarna 18–69 år som vårdades på somatiska och psykiatriska avdelningar efter självmordsförsök. I studien genomfördes psykiatriska intervjuer och självskattningar inom en vecka efter självmordsförsöket och efter två månader. Vid uppföljningsintervjun kom 98 personer.

Studien visar att de patienter som inom en vecka uppgav att de drömde mardrömmar hade en trefaldigt ökad risk att igen försöka avsluta sitt liv, oberoende av kön och olika psykiatriska diagnoser som depression eller posttraumatiskt stressyndrom.
– För dem som fortfarande hade mardrömmar efter två månader var risken än större. Det var hela fem gånger så stor risk att de på nytt skulle försöka begå självmord, säger avhandlingens författare leg sjuksköterska Nils Sjöström.

Andra sömnsvårigheter ökar inte risken för nytt självmordsförsök
Det är vanligt att patienter som gjort självmordsförsök har sömnstörningar. Bland de undersöka patienterna rapporterade 89 procent hade de hade någon form av sömnstörning. Den vanligaste sömnstörningen var svårt att somna, följt av svårt att sova, mardrömmar och tidigt morgonuppvaknande. Nils Sjöström har också undersökt om det var en ökad risk för ytterligare självmordsförsök om patienten hade svårt att somna, svårt att sova under natten eller vaknade tidigt på morgonen, men resultaten visade att det inte var förenat med ökad risk.
– Resultaten visar att det är viktigt att vårdpersonalen uppmärksammar mardrömmar i den kliniska självmordsriskbedömningen, säger Nils Sjöström.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: