Ange ditt sökord

Manligt könshormon ökar inte risken för hjärtsjukdom hos kvinnor

Manligt könshormon ökar inte risken för hjärtsjukdom hos kvinnor

Förhöjda nivåer av manligt könshormon kan leda till generande hårväxt och svårigheter att få barn. Högre nivåer av manligt könshormon hos kvinnor påverkar även menstruationen negativt. 

Annons:

Däremot visar nu ny forskning att dessa kvinnor inte löper en ökad risk att drabbas av hjärtproblem.

PCOS – polycystiskt ovarie syndrom

Omkring fem till tio procent av kvinnorna i Sverige drabbas av PCOS. Symtomen är förhöjda nivåer av manliga könshormoner, något som i sin tur påverkar såväl hårväxt som möjligheterna att bli gravid. 

Man har även sett ett samband mellan kvinnor som har PCOS och som lider av bukfetma, blodtryck och förhöjda blodfetter. Eftersom det sambandet finns har man tidigare antagit att PCOS-drabbade kvinnor även har en högre risk att drabbas av hjärtsjukdom. Något som forskning vid Sahlgrenska akademin nu har visat att det inte stämmer. 

Första långtidsuppföljningen

Den uppföljning av kvinnor med PCOS efter klimakteriet som man nu har gjort är den första långtidsuppföljning som har genomförts.

Forskningen visar att kvinnor med PCOS går in i klimakteriet runt fem år senare än den genomsnittliga kvinnan. Att man får förhöjda nivåer av manliga könshormoner består resten av livet. Det konstaterar Johanna Schmidt som är doktorand och baserar sin avhandling på den aktuella forskningen.

Den förhöjda nivån av manligt könshormon kan leda till att kvinnorna ofta har mindre besvär av klimakteriet än andra kvinnor, men det gör också att övriga biverkningar så som ökad behåring kvarstår. 

Löper inte ökad risk för hjärtsjukdomar

Tidigare har man alltså ansett att kvinnor som har PCOS har löpt större risk att drabbas av hjärtsjukdomar. Detta har alltså kopplats till att problem med fetma och blodtryck har kunnat spåras till dessa kvinnor.

Den nya forskningen visar att så inte är fallet, utan att kvinnor med PCOS drabbas i ungefär samma utsträckning som andra kvinnor.

Det betyder också att man inte behöver ge några andra råd än de allmänna för att undvika hjärtsjukdom – att hålla en normal vikt och försöka att motionera. 

I forskningsresultaten har man även kunnat spåra vissa skillnader i nyckelproteiner i äggstockarna. Det är något som kan visa sig vara en förklaring till varför kvinnor med PCOS ofta har utebliven ägglossning och svårare att bli gravida.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: