Ange ditt sökord

Möt mannen, kocken, legenden – Leif Mannerström

Möt mannen, kocken, legenden – Leif Mannerström

I över ett halvt sekel har Leif Mannerström stått i kök och genom åren har det blivit såväl familj, barn och barnbarn som flera restauranger, kokböcker och tv-program. Inget tyder på att Leif Mannerström har några som helst planer på att tackla av på farten. En av de frågor som ligger Leif varmast om hjärtat på senare år har varit frågan om matkvaliteten på våra äldreboenden.

Annons:

Första jobbet inom restaurang fick han redan 1955 som köksbiträde i huvudstaden. Som den driftige person han är dröjde det inte mer än 8 år då han som 23-åring hade fått rollen som köksmästare på anrika fisk-och skaldjursrestaurangen Henriksberg i Göteborg.

Synonym med matlagning

Under åren har flertalet restauranger passerats men det är inte allt. Leif Mannerström har kommit att bli synonymt med matlagning i Sverige och hans namn har idag blivit ett varumärke. Förutom att fortsätta att laga mat syns Leif såväl på bokhyllor som i tv och på butikshyllorna.

För dig som tidigt stod i farmors kök och lagade strömmingsrullader och haft mat som din stora passion och drivkraft i livet så hamnar fokus självklart på matlagning så vad betyder mat för dig?

– Mat är ju en självklar del av livet. Betydelsen av densamma kan ju inte överskattas i mitt liv, konstaterar Leif.

Om du ser tillbaka, har det varit mest roligt eller mest jobbigt? Vad kan du ångra och vad kan du känna dig extra stolt över?

– Jag har haft ett fantastiskt yrkesliv. Kan ångra bortavaron med barnen, men tar igen det så mycket som möjligt med mina barnbarn, säger Leif.

Vill påverka och lyfta äldrematen

Du är en av landets mest välkända profiler när det kommer till mat och har genom åren gjort allt från tv till skrivit kokböcker och placerat ditt namn på hyllorna i livsmedelsbutikerna. Finns det något du inte har gjort än och som du verkligen skulle önska att du kunde göra eller är du ”nöjd”. Och om det finns den där drömmen, vilken är den?

– Jag vill behålla min nyfikenhet och kreativitet så länge som möjligt. Skulle väldigt gärna kunna påverka och lyfta äldrematen hela vägen, berättar Leif.

Ja, det är en stor käpphäst som du har och som vi delar, intresset för äldre och mat och maten på till exempel våra äldreboenden. Vad tror du är den främsta orsaken till att kvaliteten på maten inom äldreomsorgen inte håller en hög standard?

– Orsaken när det gäller den dåliga äldrematen är enligt min erfarenhet ointresse, okunskap och dåligt ledarskap. Det handlar väldigt sällan om resursbrist! Det finns många äldreboenden som gör ett enormt arbete med samma resurser. Viktigt att ständigt påpeka och lyfta fram det. Tyvärr har media inte varit så road av att skriva om de många fina exempel som finns, konstaterar Leif.

Vilka åtgärder kan man göra för att förbättra kvaliteten på maten till våra äldre?

– Att involvera de äldre i mathållningen är en förutsättning, till exempel genom att fråga de äldre vad de vill ha för mat. Att laga riktig husmanskost är både ekonomiskt och miljösmart då det är säsong som styr råvaruanvändningen. Man får även en stark igenkänningseffekt hos de äldre, vilket är oerhört viktigt för de boende!

Kan jag som anhörig påverka äldre familj och släktingars matvanor? Kan jag göra någon skillnad?

–    Ja, det kan du absolut. Att som anhörig ständigt påpeka brister man upptäcker och att följa upp detta, uppmanar Leif.

Trender kommer och går – men god mat består

De senaste åren har det varit en stor diskussion kring socker, fetter och nyttig mat, vad vi stoppar i oss, motion och hur vi och våra kroppar egentligen mår.

Hur ser du på den synen vi har på mat idag? Är det en bra syn jämfört med ”förr”? Vad är dina tankar kring de olika ”trosuppfattningar” som finns inom mat idag, exempelvis dieter och trender?

– Trender kommer och går, men vällagad och god mat består, detta har alltid varit mina ledord, säger Leif.

Leif Mannerström har länge varit en personlighet när det kommer till just matlagning och på senare år har intresset för Leif ökat ännu mer, mycket tack vare den svenska versionen av programmet Masterchef, Sveriges Mästerkock.

Programmet som har sänts sedan 2011 har inte bara dragit miljonpublik utan även vunnit prestigefyllda priser och varit upphov till en så kallad spinoff, Sveriges yngsta mästerkock. Tillsammans med kollegan Markus Aujalay har Leif suttit i juryn sedan starten.

Inom en snar framtid är det så åter dags att kavla upp ärmarna för en ny säsong, hur känns det?

– Jag ser framemot kommande säsong. Vi är ett härligt gäng och skrattar mycket tillsammans, säger Leif.

Men det är inte bara tv som väntar, till hösten släpper Leif även en ny kokbok och för matlagningsintresserade är det alltid en dröm att botanisera i Leifs kokböcker. Bilderna är inbjudande och recepten många. Fokusen ligger på husmanskost och många kommer att kunna känna igen sig.

I september släppte du en ny kokbok, vad har varit främsta inspirationen och vilket är ditt personliga favoritrecept ur kokboken?

– Jag har länge velat göra en uppföljare till ”Husmanskonst” och så har ”Husmanskonster” blivit till. Jag har många favoriter så det är svårt att välja, berättar Leif.

Varvar ner i skog och mark

Idag har Leif ett eget ”imperium” och det märks att Leif är en passionerad matman, oavsett om det gäller rent matlagningsmässigt, medialt eller i samhällets tjänst, det märks. Det har runnit en del vatten under broarna sedan Leif som 15-åring stegade in i sitt första kök, inspirerad av att både pappa som farmor var verksamma inom restaurangnäringen.

Med en ny kokbok, ytterligare en säsong av Sveriges mästerkock på gång och fru, barn och barnbarn så är det bara att konstatera att Leif har ett händelserikt liv.

Hur gör du själv för att varva ner, mellan allting du företar dig? Hur gör du när du vill ha lugn och ro och återhämtning?

– Jag försöker komma ut i skog och mark. Svampplockning är en favorit, avslöjar Leif.

Familjen kommer även framöver att få dela Leif med hela det svenska folket. Och precis som det ska vara med legender så är Leif en man som räcker till åt alla.

Fem snabba med Leif Mannerström…

Kött eller vegetariskt Kött med mycket grönsaker till

Kokt eller friterat Kokt

Läsa eller titta på tv Läsa

Gymmet eller löprunda

Stockholm eller Göteborg Göteborg

Fakta Leif Mannerström

Leif Mannerström föddes Leif Reinhold Mannerström 17 mars 1940 i Stockholm. Bland mycket annat har Leif varit kockelev på en oceanångare mellan Göteborg och New York. Leif öppnade 1974 restaurangen Johanna tillsammans och drev denna tillsammans med Christer Svantesson. Johanna var den första restaurang i Sverige med inspiration från det nya franska köket, la nouvelle cuisine. Genom åren har Leif Mannerström fått flera fina utmärkelser och har flera gånger blivit utsedd till Kockarnas Kock. Fanns tillsammans med andra kända matprofiler på ett frimärke 2002 och utsågs 2012 till årets göteborgare. Är gift med Lilian sedan 1963 och har två barn samt barnbarn.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: