Ange ditt sökord

Känner du av spänningar i axlar och nacke mer eller mindre dagligen är du långt ifrån ensam.  Foto: Shutterstock

Känner du av spänningar i axlar och nacke mer eller mindre dagligen är du långt ifrån ensam. Foto: Shutterstock

Många svenskar lider av smärta och värk dagligen – är du drabbad?

Känner du av spänningar i axlar och nacke mer eller mindre dagligen är du långt ifrån ensam. En ny undersökning visar nämligen att drygt en av fem svenskar varje dag känner värk från kroppen.

Annons:

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Ipaflex.

Lever med daglig värk

Enligt undersökningen lider varje vecka cirka 40 procent av svenskarna av kroppsvärk som värk i rygg, axlar, nacken muskler eller leder. 

Hela 22 procent uppger dessutom att de känner av kroppssmärta dagligen.

Många orsaker till smärta och värk i kroppen

Det finns många anledningar till att du känner smärta i kroppen. En vanlig orsak är spänningarna i axlar och nacke som ger stelhet i musklerna som inte sällan beror på att man har suttit framför datorn länge med uppdragna axlar. Många belastningsbesvär uppkommer i relation till repeterande arbete, obekväma, ansträngande och påfrestande arbetsställningar och arbetsrörelser.

Även ett högt arbetstempo och stress kan bidra till utvecklingen av belastningsbesvär.

Smärta kan ses som en signal på att en förändring behövs

Smärta kan ses som en signal på att du behöver göra någon förändring i vardagen. Det kan vara att påverka din arbetsställning och dina arbetsrörelser eller ta paus från långt stillasittande.

De gånger svenskarna väljer att inte behandla sin kroppssmärta med receptfria värktabletter, cirka 20 procent behandlar sin smärta ofta eller alltid med receptfria läkemedel, är det vanligaste att träna. Man väljer att promenera eller rör på sig på något sätt för att lindra kroppssmärta. Andra åtgärder är att vila, ta hjälp av fysioterapeut samt stretching eller yoga.

Kroppssmarta-tips

  • Rör på dig och var fysiskt aktiv i vardagen! All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Rekommendationen är att du som är vuxen rör dig minst 150 minuter varje vecka. Vardagsmotion kan vara att ta trapporna i stället för hissen eller rulltrappan, gå av bussen eller tåget en hållplats tidigare eller promenera med barnen till förskola eller skola i stället för att ta bilen eller bussen.
  • Ta pauser i arbetet: Organisera arbetsplatsen så att du måste resa dig ibland. Börja med det lilla, till exempel höj- och sänkbart skrivbord eller en kort bensträckare varje halvtimme om du sitter mycket vid datorn.
  • Receptfria värktabletter kan hjälpa dig när du har ont. Ibland kan det också vara svårt att sova på grund av värken och då kan receptfria värktabletter lindra smärtan. Läs alltid bipacksedeln noga och fråga på ditt apotek om du är osäker på hur du ska ta dina läkemedel eller om du redan äter andra läkemedel.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: